Ciklider - Malawi - Haplochromis

Copadichromis cyaneus

Cyaneus


Vetenskapligt namn:
Copadichromis cyaneus
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis cyaneus
Haplochromis munnae
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Cyaneus
Ursprung:
Malawisjön: främst på sjöns östra sida.
Foto © Ad Konings
Köttätare (plankton). Gillar frysfoder, men tar även torrfoder.
De hör till den s.k. utakagruppen och återfinns på öppet vatten över sedimentfria klippor.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. C. cyaneus-hanen försvarar lekplatser på stora stenar. Honorna ruvar ca 20-22 dygn och antalet yngel brukar uppgå till 30-50 st.
Man bör inte hålla flera utaka ihop eftersom det finns en risk för korsningar, speciellt om de liknar varandra. Den är revirhävdande, men relativt fredlig. Lämpligt sällskap i akvariet är Aulonocara, fredliga mbunas och mindre Haplisar. Den behöver relativt många gömställen, men även en stor öppen simyta.
Hanarna är i regel något större och deras lekdräkt är alltid grå. Honornas grundfärg är alltid silverfärgad utan några markeringar på kroppen eller ev. bara en svag fläck på stjärtspolen (med undantag för några sydliga populationer där en del honor har två distinkta fläckar).
Det förekommer åtskilliga geografiska populationer. Hos några populationer har analfenan på agnarna en gulorange kant (t.ex. vid Likoma Rock och Chirwa-ön), medan andra populationers hanar har en ljusblå bläs på huvud och nacke (t.ex. vid Zimbawe Rock och Chirwa-ön).
De flesta populationers honor har en gul analfena. Ynglen har ofta en tydlig fläck på stjärtspolen, men den bleknar bort när de blir äldre.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information