Ciklider - Malawi - Haplochromis

Copadichromis sp. 'verduyni dwarf'

Dvärg verduyni, borleyi metangula, white blaze met


Vetenskapligt namn:
Copadichromis sp. 'verduyni dwarf'
Tidigare vetenskapligt namn:
Copadichromis Borleyi, Metangula
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Dvärg verduyni, borleyi metangula, white blaze met
Ursprung:
Malawisjön: På några få ställen på ostkusten mellan Metangula och Nkhungu Reef
Foto © Ad Konings
Köttätare (zooplankton på öppet vatten). Äter i akvarium gärna frysfoder, men tar även torrfoder.
Den räknas till den s.k. utakagruppen och lever på öppet vatten i övergångszonen på 7 till 20 meters djup. I sin naturliga miljö bygger flera hanar grottkraterbon bredvid varandra medan honorna går i stim.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Honan ruvar äggen ca. 3 veckor innan ynglen släpps ut. Antalet yngel brukar variera mellan 20 och 30.
Den är revirhävdande och något aggressiv mot andra hanar av samma art. Akvariet skall innehålla flera gömställen. Lämpligt akvariesällskap är Aulonocara och fredliga mbuna. Den skall ej hållas tillsammans med andra utaka som liknar den eftersom det då finns en stor risk för korsningar.
Honor och ungdjur är silverfärgade med 3 svarta fläckar på sidan. Hanarna har en blå grundfärg med antydan till svarta mörka lodräta band på kroppen samt en vit bläs som löper bak över hela ryggfenan.
Det finns några populationer av denna art men de skiljer sig minimalt från varandra.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information