Zoopet
Nimbochromis venustus
Ciklider - Malawi - Haplochromis

Nimbochromis venustus
Venustus


Vetenskapligt namn:
Nimbochromis venustus
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis venustus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Venustus
Ursprung:
Malawisjön: sandområden

Foto © Ad Konings
Köttätare och fiskätare. Äter allt standardfoder, inklusive småfisk. I sjön ligger den i bakhåll för byten som lever i sandbioptopen. Den är dock i akvarium inte någon utpräglat rovfisk, utan går att hålla ihop med andra, inte alltför små (minst 5 cm), malawiciklider. Alla malawiciklider är munruvare. Venustusen leker på sanden även om den inte bygger något bo. Den är något aggressiv, speciellt vid lek och akvariet måste vara mycket stort om man skall ha flera hanar ihop. Denna art är en av få malawi där hanar och honor har samma färg. Honorna är dock något svagare färgade än hanarna. Fullt utfärgade hanar får ett blåfärgat huvud. Den är en av de vanligaste malawicikliderna.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Bjässe
Kommentar av: Juni den 2014-02-21

Har adopterat "mansfot" som jag kallade Hen. 25 cm och ganska glupsk! Dock snäll mot riktigt smått i karet. Heter nu Röjar Ralf och är högt skattad!

Grym firre!
Kommentar av: Matte&Mia den 2008-06-08

Detta är min favorit i mitt 720L Helt ruggigt fina fiskar, hanen skiftar färger på någon sekund och dom leker hela tiden. Riktigt fina fiskar!

går utmärkt med mbuna
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-03-27

är man inte intresserad avodling så kan man ha 3-4 st honor med mbunas, de får det lite tufft om mbunas är över 7-8 cm.
men vackra är de.

Snäll o inte så agressiv
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-03-21

har två par o de leker lite då o då men de har aldrig gett sig på de mindre fiskarna( ca,5cm)

Snäll men tuff
Kommentar av: Nils och Alva den 2004-02-10

Har en liten krake (7, 8 cm) som inhandlades/räddades från en ganska kass zooaffär. Den var i början rejält undernärd, magen buktade innåt. Var lite orolig för att konkurensen med främst de vuxna auratusen skulle bli för hård, men den klarade sig och är nu välmånde och lagom "rund" om magen. Den verkar gå utmärkt med mbunas, till skillnad från endel andra stora, alldeles för snälla malawisar klarar den att konkurera med de mer agressiva småttingarna. Den är dock inte på något sätt en elaking och låter även de aldra minsta vara ifred (den är ju iofs själv ganska liten än så länge...).

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia