Ciklider - Malawi - Haplochromis

Cyrtocara moorii

Blå delfinciklid


Vetenskapligt namn:
Cyrtocara moorii
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis moorii
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Blå delfinciklid
Ursprung:
Malawisjön och Malombesjön i sandbiotopen.
Foto © Christian Alfredsson

Cyrtocara moorii, även känd som Blå delfinciklid, är en köttätare som i sitt naturliga habitat främst livnär sig på små ryggradslösa djur och annan materia som virvlas upp av stora sandsilande arter. I akvarium är den benägen att föredra frysfoder, men accepterar också torrfoder. De flesta (få undantag) malawiciklider är kända för att vara munruvare, och delfincikliden är inget undantag. Dess lekbeteende involverar sandbotten där äggen befruktas utanför honans mun, varefter hanen simmar över dem för att avge sin mjölke. Först då plockas de upp av honan för ruvning.

Blå delfinciklid är en fredlig art som endast uppvisar svag revirhävdande beteende. Denna fisk kan vara känslig för stress, särskilt under ruvningstiden, vilket kan göra det utmanande att flytta ruvande honor till ett yngelkar utan att riskera att äggen eller larverna spottas ut. För att skapa en trivsam miljö för arten krävs ett akvarium med gott om gömställen och en botten av finkornig sand.

Denna attraktiva art är en av de mest populära malawicikliderna. Det är viktigt att notera att Cyrtocara moorii inte bör hållas tillsammans med Protomelas annectens, Placidochromis phenochilus eller P.electra då de har en hög korsningsrisk. Blå delfinciklid är intressant eftersom både hanar och honor har samma färg, även om hanarna generellt blir något större och utvecklar en mer markant puckel.

Med sin unika färg och fascinerande beteende är Blå delfinciklid en uppskattad och eftertraktad tillskott i många malawiciklid-entusiasters akvarier.


Foto 1 visar en vuxen hane. Foto 2 visar en ungfisk. Foto 3 och 4 visar en vuxen hane.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information