Ciklider - Malawi - Haplochromis

Cyrtocara moorii

Blå delfinciklid


Vetenskapligt namn:
Cyrtocara moorii
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis moorii
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Blå delfinciklid
Ursprung:
Malawisjön och Malombesjön i sandbiotopen.
Foto på fisken Cyrtocara moorii Foto © Christian Alfredsson

Cyrtocara moorii, även känd som Blå delfinciklid, är en köttätare som i sitt naturliga habitat främst livnär sig på små ryggradslösa djur och annan materia som virvlas upp av stora sandsilande arter. I akvarium är den benägen att föredra frysfoder, men accepterar också torrfoder. De flesta (få undantag) malawiciklider är kända för att vara munruvare, och delfincikliden är inget undantag. Dess lekbeteende involverar sandbotten där äggen befruktas utanför honans mun, varefter hanen simmar över dem för att avge sin mjölke. Först då plockas de upp av honan för ruvning.

Blå delfinciklid är en fredlig art som endast uppvisar svag revirhävdande beteende. Denna fisk kan vara känslig för stress, särskilt under ruvningstiden, vilket kan göra det utmanande att flytta ruvande honor till ett yngelkar utan att riskera att äggen eller larverna spottas ut. För att skapa en trivsam miljö för arten krävs ett akvarium med gott om gömställen och en botten av finkornig sand.

Denna attraktiva art är en av de mest populära malawicikliderna. Det är viktigt att notera att Cyrtocara moorii inte bör hållas tillsammans med Protomelas annectens, Placidochromis phenochilus eller P.electra då de har en hög korsningsrisk. Blå delfinciklid är intressant eftersom både hanar och honor har samma färg, även om hanarna generellt blir något större och utvecklar en mer markant puckel.

Med sin unika färg och fascinerande beteende är Blå delfinciklid en uppskattad och eftertraktad tillskott i många malawiciklid-entusiasters akvarier.

Foto 1 visar en vuxen hane. Foto 2 visar en ungfisk. Foto 3 och 4 visar en vuxen hane.

Medlemmarnas kommentarerDen kan leva länge
Kommentar av: admin den 2023-07-22

Många akvariefiskar kan leva länge. Min gissning är att 10-15 år för blå delfincikliden inte är en överdrift. Har haft andra malawiciklider motsvarande år.

Hur Länger Lever Dom?!
Kommentar av: empan den 2012-01-09

Jag undrar hur länge en blå delfinciklid lever?

Har haft mina sedan 2009.

Någon som vet?!

Fin som liten grotesk som stor!
Kommentar av: Matte&Mia den 2009-04-29

Gillar verkligen malawi rent allmänt men måste säga att när denna fisk börjar växa till sig blir den bara fulare och fulare..

Mycket vacker ciklid!
Kommentar av: annmari den 2009-04-28

Hej!
Blå Delfinciklid är en mycket vacker och fin ciklid,jag ska själv hålla en grupp om 6 djur i ett 720 lit akvarium,den går bra och ha ihop bla med Nimbochromis Venustus,/Ann-Mari

En av mina favoriter
Kommentar av: johan_lindgren den 2003-01-24

jag tycker detta är en av de finaste malawina. det kommer nå en fin storlek och har fin blå färg.

då jag ville ha en "stor" Malawi men ändå en rätt så lung testade jag c.moori och det ångrar jag inte för en sekund. de var runt 3-4 cm när jag köpte dem och nu ett halvår senare är de nästan 12 cm medans den minsta är runt 7. så de växer inte till full storlek på ett nafs.

med när de påbörjar leken så blir de knall blå och fenorna en aning svarta..mycket treviligt att se.

så har du utrymme för denna fisk och tålamod att se den växa upp (räkna med minst ett år) så är detta ett klart val.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information