Zoopet
Cyrtocara moorii
Ciklider - Malawi - Haplochromis

Cyrtocara moorii
Blå delfinciklid


Vetenskapligt namn:
Cyrtocara moorii
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis moorii
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Blå delfinciklid
Ursprung:
Malawisjön och Malombesjön i sandbiotopen.
Foto © Christian Alfredsson
Köttätare (små ryggradslösa djur). I sin naturliga miljö äter den nästan enbart materia som har virvlats upp av stora sandsilande arter som t.ex. små ryggradslösa djur. Äter i akvarium gärna frysfoder, men tar även torrfoder. Alla malawiciklider är munruvare. Delfincikliden leker på sandbotten. Äggen befruktas utanför honans mun, eftersom hanen simmar över dem medan han avger sin mjölke. Först därefter plockas de upp av honan. Den blå delfincikliden är fredlig och bara mycket svagt revirhävdande. Den är relativt lättstressad och ruvande honor kan vara svåra att flytta till ett yngelkar utan att äggen/larverna spottas ut. Ett lämplig akvarium skall innehålla många gömställen och ha finkorning sand som bottenmaterial. Den blå delfincikliden är av de populäraste malawicikliderna. Denna art skall aldrig hållas tillsammans med Protomelas annectens, Placidochromis phenochilus eller P.electra eftersom de mycket lätt korsar sig med varandra. Detta är en av få malawi-arter där hanarna och honorna har samma färg. Hanarna blir dock i regel något större och får en större puckel. Foto 1 visar en vuxen hane. Foto 2 visar en ungfisk. Foto 3 och 4 visar en vuxen hane.


Medlemmarnas kommentarerHur Länger Lever Dom?!
Kommentar av: empan den 2012-01-09

Jag undrar hur länge en blå delfinciklid lever?

Har haft mina sedan 2009.

Någon som vet?!

Fin som liten grotesk som stor!
Kommentar av: Matte&Mia den 2009-04-29

Gillar verkligen malawi rent allmänt men måste säga att när denna fisk börjar växa till sig blir den bara fulare och fulare..

Mycket vacker ciklid!
Kommentar av: annmari den 2009-04-28

Hej!
Blå Delfinciklid är en mycket vacker och fin ciklid,jag ska själv hålla en grupp om 6 djur i ett 720 lit akvarium,den går bra och ha ihop bla med Nimbochromis Venustus,/Ann-Mari

En av mina favoriter
Kommentar av: johan_lindgren den 2003-01-24

jag tycker detta är en av de finaste malawina. det kommer nå en fin storlek och har fin blå färg.

då jag ville ha en "stor" Malawi men ändå en rätt så lung testade jag c.moori och det ångrar jag inte för en sekund. de var runt 3-4 cm när jag köpte dem och nu ett halvår senare är de nästan 12 cm medans den minsta är runt 7. så de växer inte till full storlek på ett nafs.

med när de påbörjar leken så blir de knall blå och fenorna en aning svarta..mycket treviligt att se.

så har du utrymme för denna fisk och tålamod att se den växa upp (räkna med minst ett år) så är detta ett klart val.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia