Ciklider - Malawi - Haplochromis

Protomelas sp. 'hertae'

Lobochlius, Hertae


Vetenskapligt namn:
Protomelas sp. 'hertae'
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis hertae
Protomelas lobochilus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Lobochlius, Hertae
Ursprung:
Malawisjön: Förekommer vid Likoma-ön, Thumbi West och Maleri-öarna – alla i Malawi.
Foto © Ad Konings
Köttätare. I sin naturliga miljö finner den sin föda i sprickor i underlaget där bytet (små ryggradslösa djur) sugs ut med hjälp av läpparna. Lämpligt huvudfoder i akvarium är smått fryst, men det kan kompletteras med flingor.
Denna art återfinns oftast i klippbiotopen på 5-15 meters djup. Lekande hanar försvarar en grotta mot artfränder.
Alla malawiciklider är munruvare. Denna arts honor ruvar ca. 3 veckor och kullstorleken varierar oftast mellan 35 till 50 yngel.
Artens hanar är revirhävdande vid lek, men den är i övrigt relativt fredlig och om bara akvariet är rejält stort (större än min. kravet) kan man ha flera hanar ihop. Akvariet bör innehålla flera gömställen och bör ha en sandbotten. Den kan hållas med andra mindre "haplisar", robusta Aulonocara, samt mbunas.
Lekande hanar är blå med en gulaktig buk. Honor och ungfiskar är ljust brungrå med ett mörkt vågrätt band mitt på kroppen och en del mörka avbrutna band (fläckar) på kroppens övre del.
Det finns flera olika populationer som dock inte skiljer sig så mycket från varandra.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information