Ciklider - Malawi - Haplochromis

Protomelas sp. 'steveni taiwan', Higga Reef

Steveni Taiwan, Chimoto röd, Chimoto gul


Vetenskapligt namn:
Protomelas sp. 'steveni taiwan', Higga Reef
Tidigare vetenskapligt namn:
Protomelas fenestratus "Taiwan"
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Steveni Taiwan, Chimoto röd, Chimoto gul
Ursprung:
Malawisjön: Higga Reef, Tanzania.
Foto © Ad Konings
Allätare. I sin naturliga miljö hittar den sin föda i biomattan och verkar där få tag i den lösa materian genom att suga loss den från underlaget. Den äter i akvarium frysfoder, men bör även få torrfoder med vegetabiliskt innehåll.
Alla malawiciklider är munruvare. P. sp. "steveni taiwan" upprättar i sjön en lekplats på en klipptopp i närheten av honor. Icke-lekande honor går ofta i stim. Honorna som ruvar ca. 3 veckor gömmer sig bland klippor.
Den är revirhävdande vid lek, men är i övrigt relativt fredlig och om bara akvariet är stort nog kan man ha flera hanar ihop. Akvariet bör innehålla flera gömställen.
I sjön är finns denna art på 3 olika ställen (Taiwan Reef (som namnet kommer från), Higga Reef och Mbamba-ön) och den lever i samma biotop (sedimentfri klippbiotop) som de flesta mbunas. De olika populationernas hanar skiljer sig färgmässigt inte så mycket åt. Främst är det förhållandet mellan gult och svart på kroppen som varierar.
Gemensamt för alla arterna är att honorna inte har hanarnas vackra färger. De är oftast silverfärgade med svart teckning.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information