Ciklider - Malawi - Haplochromis

Protomelas ornatus

Flavimanus, tjockläpps-ornatus


Vetenskapligt namn:
Protomelas ornatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis flavimanus
Haplochromis lobochilus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Flavimanus, tjockläpps-ornatus
Ursprung:
Malawisjön: Förekommer runt hela sjön.
Foto © Ad Konings
Köttätare. I sin naturliga miljö äter den ryggradslösa djur och fiskyngel. Lämpligt foder i akvarium är frysfoder, men den tar även totrrfoder.
Denna art återfinns på 1-10 meters djup i övergångszonen. Revirhävdande hanar förekommer oftast i små grupper och försvarar en grotta mellan klippornaa. Inuti grottorna bygger hanarna små sandslottsbon dit de försöker "leda" honorna. Honor och icke lekmogna hanar går ofta i små stim.
Alla malawiciklider är munruvare. Denna arts honor ruvar ca. 3 veckor och kullstorleken varierar oftast mellan 35-70. Den är revirhävdande vid lek, men är i övrigt relativt fredlig och om bara akvariet är rejält stort (större än min.kravet) kan man ha flera hanar ihop. Akvariet bör innehålla flera gömställen.
Denna art har förstorade läppar som används för att spärra av håligheter och sprickor där deras byte gömmer sig. Läpparna minskar ofta i storlek när de hålls och odlas i akvarium.
Artens färgdräkt är likartad runt hela sjön. Hanarna har en blå brunfärg med gulaktiga prickar på kroppen, bröstet och analfenan är oftast gulaktiga. Honor och ungfiskar är silverfärgade med ett vågrätt svart längsgående band samt några svarta fläckar.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information