Ciklider - Malawi - Haplochromis

Protomelas sp. 'steveni imperial', Pombo Rocks

Steveni eastern, Steveni imperial


Vetenskapligt namn:
Protomelas sp. 'steveni imperial', Pombo Rocks
Tidigare vetenskapligt namn:
Protomelas fenestratus
Protomelas cf. virgatus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Steveni eastern, Steveni imperial
Ursprung:
Malawisjön: Runt större delen av sjön förutom i den södra delen
Foto © Ad Konings

Växtätare. Arten äter huvudsakligen aufwuchs (alger som innehåller små djur) som sitter fast i små fickor på stenar. Detta gör den genom att pressa läpparna tätt mot underlaget och suga in aufwuchsen. Lämpligt foder i akvarium är en vegetarisk kost uppblandat med lite frysfoder.
I sjön återfinns arten i klippbiotopen.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare och denna arts honor ruvar ca. 3 veckor. Hanarna försvarar en lekplats på toppen av en stor sten. Efter att ynglen släppts ut första gången, så fortsätter honan att ta in ynglen i munnen i ytterligare ca. 1 månad. Antalet yngel uppgår till ca. 25-50.
Arten (hanarna) är revirhävdande och det är svårt att hålla flera könsmogna hanar ihop om inte akvariet är rejält stort. Man bör hålla flera honor (minst 3 st) till 1 hane. Om akvariet är stort och innehåller många olika arter räcker det dock ofta med 1 hona. Akvariet bör innehålla flera gömställen. Den kan hållas ihop med de flesta andra malawiciklider.
Hanarna är blå med en gul/orange buk. En del populationers hanar har även ett gult område på kroppens övre/mellan-del. Honor och ungfiskar är silver/grå-färgade med ett längsgående svart band mitt på kroppen samt en del svarta fläckar streck strax under ryggfenan. En del populationers honor har även ett antal lodräta band tvärsöver kroppens sidor. Hanarna blir större.

Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information