Ciklider - Malawi - Haplochromis

Protomelas spilonotus

Spilonotus


Vetenskapligt namn:
Protomelas spilonotus
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis spilonotus
Haplochromis ovatus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Spilonotus
Ursprung:
Malawisjön: Den återfinns på flera platser runt sjön.
Foto © Ad Konings
Köttätare. I sin naturliga miljö är den en rovfisk som äter ryggradslösa djur som den tar vid ytan eller på öppet vatten. Lämpligt foder i akvarium är frysfoder, men den tar även torrfoder.
Denna art återfinns i den sedimentfria klippbiotopen där den håller sig lite drygt en meter från underlaget. Lekande hanar försvarar en lekplats i en grotta eller under en utskjutande klippa.
Alla malawiciklider är munruvare. Denna arts honor ruvar ca. 3 veckor och kullstorleken varierar oftast mellan 35-70. Den är revirhävdande vid lek, men är i övrigt relativt fredlig och om bara akvariet är rejält stort (större än min.kravet) kan man ha flera hanar ihop. Akvariet bör innehålla flera gömställen.
De olika populationerna av denna art skiljer sig inte så mycket trots att det ofta är väldigt långt mellan de olika populationerna. Hanarna har en blå brunfärg med en vit ryggfena samt en gul bläs. Honor och ungfiskar är silverfärgade med ett vågrätt svart längsgående band samt en del svarta fläckar.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information