Ciklider - Malawi - Haplochromis

Protomelas taeniolatus, Namalenje

Hinderi, red empress


Vetenskapligt namn:
Protomelas taeniolatus, Namalenje
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis taeniolatus
Haplochromis hinderi
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Hinderi, red empress
Ursprung:
Malawisjön: Namalenje, Malawi
Foto © Tomas Gustafsson
Allätare. I sin naturliga miljö hittar den födan i biomattan och verkar där få tag i den lösa materian genom att suga loss den från underlaget. Den äter i akvarium frysfoder, men bör även få torrfoder med vegetabiliskt innehåll.
Alla malawiciklider är munruvare. P. taeniolatus upprättar i sjön en lekplats på en klipptopp i närheten av honor. Icke-lekande honor går ofta i stim. Honorna, som ruvar ca. 3 veckor, gömmer sig bland klippor.
Den är revirhävdande vid lek, men är i övrigt relativt fredlig och om bara akvariet är stort nog kan man ha flera hanar ihop. Akvariet bör innehålla flera gömställen.
I sjön är denna art mycket vanlig och den lever i samma typ av biotop (sedimentfri klippbiotop) som de flesta mbunas. I klippbiotoper runt sjön finns det många olika taeniolatus-varianter. Det skiljer en del i både storlek, färg och mönster mellan de olika populationerna.
Populationen vid Namalenje är rödaktig och eftersom det finns få röda malawiciklider så har just denna fisk blivit mycket populär. Genom urvalsodling har den blivit ännu rödare än den är i naturen.
Honor och ungfisk är silverfärgade med ett brunsvart mönster på kroppen.
På fotot visas "odlingsvarianten".Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information