Ciklider - Malawi - Haplochromis

Mylochromis gracilis

Torpedo, torpedo stripe, dark line torpedo


Vetenskapligt namn:
Mylochromis gracilis
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis sp. 'torpedo stripe'
Sciaenochromis  gracilis
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Torpedo, torpedo stripe, dark line torpedo
Ursprung:
Malawisjön: Sjöns södra del
Foto © Ad Konings
Köttätare (främst småfisk och ryggradslösa djur). Lämpligt akvariefoder är fryst foder som mysis och cyclops, men de tar också annat foder.
I Malawisjön återfinns den oftast över sandbotten på 10-25 meters djup.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Honorna ruvar lite drygt 3 veckor och antalet yngel brukar uppgå till 70-125 st. Ynglen är betydligt mindre än vad de är hos närbesläktade arter.
Arten är i akvarium något revirhävdande, men ändå relativt fredlig. Lämpligt sällskap är större mbunas, större Aulonocara och andra "Haplisar" – små fiskar riskerar bli uppätna. Den behöver relativt många gömställen, men även en mycket stor öppen simyta (den bygger stora kraterbon – diameter ca. 50 cm). Bottenmaterialet bör vara finkornigt.
Hanarna är klart större än honorna (honorna max 18 cm). Hanen är svagt gulfärgad (speciellt på buken) med ett blåaktigt skimmer, huvudet är blått, anal-, bukfenorna samt huvudets nedre del innehåller mycket svart. Honor och ungfiskar är ljust silverfärgade och har ett antal fläckar (som går ihop till ett band) på kroppen, som är placerade i en diagonal linje från stjärtfenans bas till ryggfenans främre del.
Det finns några olika populationer av denna art men de skiljer sig inte så mycket från varandra.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information