Ciklider - Malawi - Haplochromis

Mylochromis ericotaenia

Ericotaenia, thick bar haplis


Vetenskapligt namn:
Mylochromis ericotaenia
Tidigare vetenskapligt namn:
Placidochromis sp. ”thick bars”
Maravichromis ericotaenia
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Ericotaenia, thick bar haplis
Ursprung:
Malawisjön: Finns runt hela sjön
Foto © Ad Konings
Köttätare (små ryggradslösa djur i sanden). Lämpligt akvariefoder är fryst foder som mysis och cyclops, men de tar också annat foder.
I Malawisjön återfinns den oftast över sandbotten på grunt vatten.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. I sjön bygger denna arts hanar en lekplattform. De är dock inte specilellt revirhävdande. Honorna ruvar lite drygt 3 veckor och antalet yngel brukar uppgå till 35-70 st.
Arten är något revirhävdande, men ändå relativt fredlig. Lämpligt sällskap är mbunas, Aulonocara och andra "Haplisar". Den behöver relativt många gömställen, men även en stor öppen simyta. Bottenmaterialet bör vara finkornigt.
Hanarna är större än honorna. Hanens grundfärg är ljust blå med olika teckningar med främst gult. Honor och ungfiskar är silverfärgade med 4 till 8 vertikala ränder. Några eller alla av dessa förstärks till mörka fläckar.
Det finns ett stort antal populationer av denna art men de skiljer sig inte så mycket från varandra.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information