Ciklider - Malawi - Haplochromis

Placidochromis electra

Elektra, djupvattens-haplis


Vetenskapligt namn:
Placidochromis electra
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis electra
Haplochromis jahni
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Elektra, djupvattens-haplis
Ursprung:
Malawisjön: Likoma-ön, ostkusten mellan Hai Reef(Tanzania) och Makanjila Point(Malawi).
Foto © Ad Konings

Placidochromis electra, även känd som Elektra, är en allätare som i sin naturliga miljö föredrar föda som plockas från uppvirvlat sediment, inklusive små ryggradslösa djur och alger. I akvarium trivs den bäst på en diet som kombinerar fryst foder med gröna inslag, såsom gröna flingor.

I Malawisjön, återfinns den vanligtvis över sandbotten, ibland även i övergångszoner. När det kommer till reproduktion, är det viktigt att notera att Placidochromis electra tillhör den grupp av fiskar där honan är den som tar hand om äggen och ungarna. Honan är en munruvare och ruvar äggen i ca 18-20 dagar. Kullens storlek kan variera, men vanligtvis består den av 35-70 ägg.

I akvarium leker denna art antingen på sandbotten eller på stenar. Det är intressant att hanarna inte är särskilt revirhävdande. För att skapa en lämplig livsmiljö för Placidochromis electra i ditt akvarium bör du se till att det innehåller finkornig sand som bottenmaterial och erbjuda flera gömställen för fiskarna.

Det är också viktigt att undvika att hålla Placidochromis electra tillsammans med Cyrtocara moorii, då dessa två arter har potential att korsa sig med varandra. När det gäller könsskillnader är hanarna betydligt större än honorna. Honor och unga exemplar är generellt silverfärgade, medan hanarna utvecklar en blåskimrande färgprakt.

Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information