Zoopet
Tropheus brichardi, Karilani
Ciklider - Tanganyika - Tropheus

Tropheus brichardi, Karilani
Karilani-brichardi


Vetenskapligt namn:
Tropheus brichardi, Karilani
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Karilani-brichardi
Ursprung:
Tanganyikasjön: Karilani-ön, Tanzania.

Foto: Ad Konings
Växtätare-algätare som i akvarium måste ha vegetabiliskt foder. I sin naturliga miljö äter den aufwuchs (algmatta med de små kräftdjur som lever i den).
T. brichardi föredrar klippbiotopens översta delar men hittas även i övergångszonen (gränsområdet mellan sand och klippbiotopen) på 10-15 meters djup. Den är en maternal (honan) munruvare där honan ruvar lite knappt 4 veckor.
Alla Tropheus är revirhävdande och hålls bäst i en grupp på 10 eller fler, gärna minst 15. Det är en fördel om man har betydligt fler honor än hanar. Hela gruppen bör också köpas in samtidigt.
I akvariet skall det finnas många gömställen. Tropheusar lever i den syrerika övre klippbiotopen och därför måste det vara kraftig cirkulation på vattnet. Det är också en klar fördel om akvariet är långt, speciellt viktigt för brichardi eftersom de räknas som de aggressivaste i Tropheus-släktet.
Ungfiskar och honor har ett antal lodräta band på kroppen. Hanarna är i regel mer enfärgade. Annars kan man se skillnad på könen genom att jämföra könsöppningen, som hos honorna är något större och rundare.
Det förekommer åtskilliga färgvarianter av T. brichardi.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Djurmagazinet