Ciklider - Tanganyika - Tropheus

Tropheus sp. 'black', Pemba

Pemba/Bemba/orange-moorii.


Vetenskapligt namn:
Tropheus sp. 'black', Pemba
Tidigare vetenskapligt namn:
Tropheus moorii
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Pemba/Bemba/orange-moorii.
Ursprung:
Tanganyikasjön: Pemba, Zaire.
Foto på fisken Tropheus sp. 'black', Pemba Foto © Ad Konings

Arten föredrar i naturen klippbiotopens översta 5-7 meter.
Växtätare - algätare som i akvarium måste ha vegetabiliskt foder. I sin naturliga miljö äter den aufwuchs (algmatta med de små kräftdjur som lever i den).
Arten är en maternal (honan) munruvare och honan ruvar normalt lite knappt 4 veckor.
Alla Tropheus är revirhävdande fiskar, som hålls bäst i en grupp på 10 eller ännu hellre fler. Det är också en fördel om man har betydligt fler honor än hanar. Hela gruppen bör också köpas in samtidigt.
I akvariet skall det finnas många gömställen. Tropheus-arterna lever i den syrerika övre klippbiotopen och därför måste det vara kraftig cirkulation på vattnet i akvariet. Det är också en klar fördel om akvariet är långt.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen och den enda någorlunda säkra metoden är att jämföra könsöppningen, som är något större och rundare hos honorna.

T. sp. 'black' räknades tidigare till moorii-gruppen men betraktas nu som en egen art. Till 'black' hänförs ett flertal populationer/varianter. Just denna ”black”-variant kommer från Pemba  i Demokratiska Republiken Kongo.Medlemmarnas kommentarerRolig fisk
Kommentar av: karinfredholm den 2010-02-20

Orange pemba är en fantastiskt vacker fisk att se på. Håller till i det mellersta skiktet i mitt akvarium, alla ständigt samlade i en kul& lekfull klunga.
De är nästan alla inköpta samtidigt & i samma storlek och några agressioner att tala om har jag ännu inte upplevt.Trots att jag satte in 4 stycken till i efterhand varav 1-2 var hanar hände inte mer än vad som brukar hända i ett malawikar vid isättning av nya invånare.
Jag hade tre könsmogna hanar i den gamla gruppen. Ändrade inte om någonting i inredningen då de nya sattes i. Bästa tropheusen (har fler arter att jämföra med)

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet