Zoopet
Tropheus sp. 'black', Pemba
Ciklider - Tanganyika - Tropheus

Tropheus sp. 'black', Pemba
Pemba-moorii, Bemba-moorii, orange-moorii.


Vetenskapligt namn:
Tropheus sp. 'black', Pemba
Tidigare vetenskapligt namn:
Tropheus moorii "Bemba"
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Pemba-moorii, Bemba-moorii, orange-moorii.
Ursprung:
Tanganyikasjön: Pemba, Zaire.

Foto: Ad Konings
Växtätare - algätare som i akvarium måste ha vegetabiliskt foder. I sin naturliga miljö äter den aufwuchs (algmatta med de små kräftdjur som lever i den).
Den föredrar klippbiotopens översta 5-7 metrar. Den är en maternal (honan) munruvare och honan ruvar normalt lite knappt 4 veckor.
Alla Tropheus är revirhävdande fiskar, som hålls bäst i en grupp på 10 eller fler, gärna minst 15 st. Det är också en fördel om man har betydligt fler honor än hanar. Hela gruppen bör också köpas in samtidigt.
I akvariet skall det finnas många gömställen. Tropheusar lever i den syrerika övre klippbiotopen och därför måste det vara kraftig cirkulation på vattnet i akvariet. Det är också en klar fördel om akvariet är långt.
T. sp. 'black' räknades tidigare till moorii-gruppen men betraktas nu som en egen art. Till "black" hänförs ett flertal varianter.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen och den enda någorlunda säkra metoden är att jämföra könsöppningen, som är något större och rundare hos honorna.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Rolig fisk
Kommentar av: karinfredholm den 2010-02-20

Orange pemba är en fantastiskt vacker fisk att se på. Håller till i det mellersta skiktet i mitt akvarium, alla ständigt samlade i en kul& lekfull klunga.
De är nästan alla inköpta samtidigt & i samma storlek och några agressioner att tala om har jag ännu inte upplevt.Trots att jag satte in 4 stycken till i efterhand varav 1-2 var hanar hände inte mer än vad som brukar hända i ett malawikar vid isättning av nya invånare.
Jag hade tre könsmogna hanar i den gamla gruppen. Ändrade inte om någonting i inredningen då de nya sattes i. Bästa tropheusen (har fler arter att jämföra med)

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Arken zoo