Ciklider - Tanganyika - Tropheus

Tropheus sp. 'red', Chimba

Chimba-moorii, Röd moorii


Vetenskapligt namn:
Tropheus sp. 'red', Chimba
Tidigare vetenskapligt namn:
Tropheus moorii
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Chimba-moorii, Röd moorii
Ursprung:
Tanganyikasjön: Chimba, Zambia.
Foto på fisken Tropheus sp. 'red', Chimba Foto © Ad Konings

Ursprungsformen föredrar i naturen klippbiotopens översta 5-7 meter.
Växtätare - algätare som i akvarium måste ha vegetabiliskt foder. I sin naturliga miljö äter den aufwuchs (algmatta med de små kräftdjur som lever i den).
Arten är en maternal (honan) munruvare och honan ruvar normalt lite knappt 4 veckor.
Alla Tropheus är revirhävdande fiskar, som hålls bäst i en grupp på 10 eller ännu hellre fler. Det är också en fördel om man har betydligt fler honor än hanar. Hela gruppen bör också köpas in samtidigt.
I akvariet skall det finnas många gömställen. Tropheus-arterna lever i den syrerika övre klippbiotopen och därför måste det vara kraftig cirkulation på vattnet i akvariet. Det är också en klar fördel om akvariet är långt.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen och den enda någorlunda säkra metoden är att jämföra könsöppningen, som är något större och rundare hos honorna.

T. sp. 'red' räknades tidigare till moorii-gruppen, men betraktas nu som en egen art. I T. sp. "red"-gruppen ingår ett flertal populationer/varianter. Just denna ”red”-variant kommer från Chimba  i Zambia.Medlemmarnas kommentarerPrisbelönt ciklid
Kommentar av: Kjell Fohrman den 2002-09-06

Denna ciklid röstades fram som den vackraste cikliden i gruppen "Tanganyikaciklider" av medlemmar i Nordiska Ciklidsällskapet - www.ciklid.se

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information