Ciklider - Tanganyika - Tropheus

Tropheus moori, Hinde B

Hinde-moorii


Vetenskapligt namn:
Tropheus moori, Hinde B
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Hinde-moorii
Ursprung:
Tanganyikasjön: Hinde B i Tanzania
Foto på fisken Tropheus moori, Hinde B Foto © Ad Konings

Arten återfinns i naturen i klippbiotopens översta del.
Växtätare - algätare som i akvarium måste ha vegetabiliskt foder. I sin naturliga miljö äter den aufwuchs (algmatta med de små kräftdjur som lever i den).
Arten är en maternal (honan) munruvare och honan ruvar normalt avkomman lite knappt 4 veckor.
Alla Tropheus är revirhävdande fiskar, som hålls bäst i en grupp på 10 eller ännu hellre fler. Det är också en fördel om man har betydligt fler honor än hanar. Hela gruppen bör också köpas in samtidigt. Man skall helst inte blanda olika Tropheus-arter eftersom risken för korsningar då är stor.
I akvariet skall det finnas många gömställen. Tropheus-arterna lever i den syrerika övre klippbiotopen och därför måste det vara kraftig cirkulation på vattnet i akvariet. Det är också en klar fördel om akvariet är långt.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen och den enda någorlunda säkra metoden är att jämföra könsöppningen, som är något större och rundare hos honorna.

Tidigare räknades även de arter som nu hänförs till T. sp. ’black’, ’red’, ’ikola’ etc.  till Tropheus moorii. Även om dessa nu är egna arter återstår det ändå många olika Tropheus-populationer som är "Moorii"-varianter. Just denna moorii-variant kommer från Hinde B i Tanzania.Medlemmarnas kommentarerGoldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Zoopet i stolt samarbete med
Akvariehelg