Akvariehelg
Tropheus moorii, Nkamba
Ciklider - Tanganyika - Tropheus

Tropheus moorii, Nkamba
Nkamba-moorii, Ilangi-moorii


Vetenskapligt namn:
Tropheus moorii, Nkamba
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Nkamba-moorii, Ilangi-moorii
Utbredning:
Tanganyikasjön: Nkamba Bay, Zambia.

Foto: Ad Konings


Växtätare - algätare som i akvarium måste ha vegetabiliskt foder. I sin naturliga miljö äter den aufwuchs (algmatta med de små kräftdjur som lever i den).
I Tanganyikasjön lever den i klippbiotopens översta del. Den är en maternal (honan) munruvare och ruvar normalt lite knappt 4 veckor.
Alla Tropheus är revirhävdande fiskar, som hålls bäst i en grupp på 10 eller fler, gärna minst 15 st. Det är också en fördel om man har betydligt fler honor än hanar. Hela gruppen bör också köpas in samtidigt.
I akvariet skall det finnas många gömställen. Tropheus lever i den övre klippbiotopen där vattnet är syrerikt, därför måste det vara kraftig cirkulation på vattnet i akvariet. Det är också en klar fördel om akvariet är långt.
Tidigare räknades även de arter som nu hänförs till T sp. "black", "red" och "ikola" till Tropheus moorii. Även om dessa nu är egna arter återstår det många Tropheus som är "Moorii"-varianter.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen och den enda någorlunda säkra metoden är att jämföra könsöppningen, som är något större och rundare hos honorna.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Medlemmarnas kommentarer

Prisbelönt ciklid

Denna ciklid röstades fram som den näst vackraste cikliden i gruppen "Tanganyikaciklider" av medlemmar i Nordiska Ciklidsällskapet - www.ciklid.se

Kommentar av: Kjell Fohrman den 2002-09-06

Vacker på bild

Ilangin som den oftast populärt kallas blir oftast mycket bättre på bild än i verkligheten. Har du den i ett biotopriktigt akvarium med lite mörkare inredning (tex Back-to-Nature bakgrund) så blir den ganska mörk.

Ska du skaffa Ilangi rekommenderar jag ett ganska sparsamt inrett akvarium med ljust bottenmaterial. Det "skrämmer" fram den vackra färgen.

Kommentar av: Christian Alfredsson den 2002-09-04


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik