Zoopet
Tropheus duboisi, Maswa
Ciklider - Tanganyika - Tropheus

Tropheus duboisi, Maswa
Maswa duboisi


Vetenskapligt namn:
Tropheus duboisi, Maswa
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Maswa duboisi
Ursprung:
Tanganyikasjön: Halembe, Tanzania.

Foto © Ad Konings
Växtätare - algätare som måste ha vegetabiliskt foder. I Tanganyikasjön lever den av aufwuchs (algmatta med de små kräftdjur som lever i den).
Den föredrar klippbiotopens översta delar och men hittas ibland i övergångszonen på 5-15 meters djup. Den är en maternal (honan) munruvare och honan ruvar normalt lite knappt 4 veckor.
Tropheus duboisi är den fredligaste av Tropheus-arterna och kan hållas i mindre grupper (6-10 st) och i något mindre akvarier än andra Tropheus. Det är bra om man har fler honor än hanar.
I akvariet skall det finnas många gömställen. Tropheusar lever i den övre klippbiotopen där vattnet är syrerikt, därför måste det vara kraftig cirkulation på vattnet i akvariet. Det är också en klar fördel om akvariet är långt.
Det förekommer några olika Duboisi-varianter och det som skiljer dem är färgen (vitt eller gult) och bredden på det lodräta bandet. Ynglen är prickiga.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen och den enda någorlunda säkra metoden är att jämföra könsöppningen, som är något större och rundare hos honorna. Foto 1 visar en vuxen fisk.
Foto 2 visar ett duboisi-yngel.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Ihop med malawi
Kommentar av: karinfredholm den 2010-02-20

Har mina ihop med malawi. Fungarar hur bra som helst. Äter vanligt flingfoder & växer & har blivit enormt vackra. Minimalt med agressioner. Hanarna har mycket mer utmärkande "panna" medan honornas sluttar lite mer. Ska köpa till fler framöver när det finns mer plats i karet. Mysig & snäll (åtminstone ihop med lite större mbuna)

skaffa
Kommentar av: Guppy_ciklid den 2009-10-02

jag ska skaffa!

Ett måste
Kommentar av: Christian Alfredsson den 2003-06-13

Är man intresserad av att börja med Tropheus så är detta en av del allra bästa arterna att börja med. Den är långt ifrån så aggressiv som sina släktingar.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia