Ciklider - Tanganyika - Tropheus

Tropheus duboisi, Maswa

Maswa/gul bredbandad duboisi


Vetenskapligt namn:
Tropheus duboisi, Maswa
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Maswa/gul bredbandad duboisi
Ursprung:
Tanganyikasjön: Maswa, Tanzania.
Foto på fisken Tropheus duboisi, Maswa Foto © Ad Konings

Tropheus duboisi, Maswa, föredrar i naturen de övre delarna av klippbiotopen, men kan ibland hittas i övergångszonen på 5-15 meters djup. Som växt- och algätare behöver den i akvariet få tillgång till vegetabiliskt foder. I sin naturliga miljö äter den aufwuchs, en algmatta som innehåller små kräftdjur.

Arten är en maternal munruvare där honan ruvar avkomman i sin mun i knappt 4 veckor innan de frisimmande ynglen släpps ut. Tropheus duboisi är den mest fredliga av Tropheus-arterna och kan hållas i mindre grupper (6-10 individer) och i något mindre akvarier än andra Tropheus-arter kräver. Det är fördelaktigt att ha fler honor än hanar i gruppen, och det rekommenderas att hela gruppen köps samtidigt. Det är bäst att undvika att blanda olika Tropheus-arter eftersom risken för korsningar då är hög.

I akvariet bör det finnas gott om gömställen för att ge individerna trygghet. Tropheus-arterna lever i den syrerika övre delen av klippbiotopen, så det är viktigt med kraftig vattenomrörning i akvariet. Dessutom är det en fördel om akvariet är långt för att ge utrymme för deras naturliga beteende.

Det är mycket svårt att visuellt skilja mellan könen, och den enda någorlunda säkra metoden är att jämföra könsöppningen, som är något större och rundare hos honorna. Det finns några olika varianter av Duboisi, och skillnaderna ligger i färgen (vitt eller gult) och bredden på det vertikala bandet. Ynglen har en prickig mönstring.

Foto 1 visar en vuxen fisk.
Foto 2 visar ett duboisi-yngel.

Medlemmarnas kommentarerIhop med malawi
Kommentar av: karinfredholm den 2010-02-20

Har mina ihop med malawi. Fungarar hur bra som helst. Äter vanligt flingfoder & växer & har blivit enormt vackra. Minimalt med agressioner. Hanarna har mycket mer utmärkande "panna" medan honornas sluttar lite mer. Ska köpa till fler framöver när det finns mer plats i karet. Mysig & snäll (åtminstone ihop med lite större mbuna)

skaffa
Kommentar av: Guppy_ciklid den 2009-10-02

jag ska skaffa!

Ett måste
Kommentar av: Christian Alfredsson den 2003-06-13

Är man intresserad av att börja med Tropheus så är detta en av del allra bästa arterna att börja med. Den är långt ifrån så aggressiv som sina släktingar.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information