Zoopet
Tropheus sp. 'black', Magara
Ciklider - Tanganyika - Tropheus

Tropheus sp. 'black', Magara
Timglasmoorii, Burundimoorii


Vetenskapligt namn:
Tropheus sp. 'black', Magara
Tidigare vetenskapligt namn:
Tropheus moorii,
Tropheus sp. 'black', Rutunga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Timglasmoorii, Burundimoorii
Ursprung:
Tanganyikasjön: Magara, Burundi.
Foto © Ad Konings

Arten föredrar i naturen klippbiotopens översta 5-7 meter.
Växtätare - algätare som i akvarium måste ha vegetabiliskt foder. I sin naturliga miljö äter den aufwuchs (algmatta med de små kräftdjur som lever i den).
Arten är en maternal (honan) munruvare och honan ruvar normalt lite knappt 4 veckor.
Alla Tropheus är revirhävdande fiskar, som hålls bäst i en grupp på 10 eller ännu hellre fler. Det är också en fördel om man har betydligt fler honor än hanar. Hela gruppen bör också köpas in samtidigt.
I akvariet skall det finnas många gömställen. Tropheus-arterna lever i den syrerika övre klippbiotopen och därför måste det vara kraftig cirkulation på vattnet i akvariet. Det är också en klar fördel om akvariet är långt.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen och den enda någorlunda säkra metoden är att jämföra könsöppningen, som är något större och rundare hos honorna.

T. sp. 'black' räknades tidigare till moorii-gruppen men betraktas nu som en egen art. Till 'black' hänförs ett flertal populationer/varianter. Just denna ”black”-variant kommer från Magara  i Burundi.
Denna variant var den första "Moorii" som exporterades från Tanganyikasjön.Medlemmarnas kommentarerGoldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Stuart Grant Cichlid Fund