Ciklider - Tanganyika - Tropheus

Tropheus sp. 'ikola'

Kejsarmoorii


Vetenskapligt namn:
Tropheus sp. 'ikola'
Tidigare vetenskapligt namn:
Tropheus moorii "kejsare"
Tropheus sp. black "kaiser",
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Kejsarmoorii
Ursprung:
Tanganyikasjön: Nära Ikola i Tanzania
Foto på fisken Tropheus sp. 'ikola' Foto © Ad Konings

Växtätare (alger) som i akvarium måste få vegetabiliskt foder. I sin naturliga miljö äter den aufwuchs (algmatta med de små kräftdjur som lever i den). Den är en maternal munruvare och honan ruvar normalt lite knappt 4 veckor. I Tanganyikasjön lever den i klippbiotopens översta del. Alla Tropheus är revirhävdande och hålls bäst i en grupp på 10 eller fler, gärna minst 15 st. Det är en fördel om man har betydligt fler honor än hanar. Hela gruppen bör också köpas in samtidigt. I akvariet skall det finnas många gömställen. Tropheusar lever i den övre klippbiotopen där vattnet är syrerikt, därför måste det vara kraftig cirkulation på vattnet i akvariet. Det är också en klar fördel om akvariet är långt. Det gula bandet varierar i intensitet och bredd mellan olika individer, men även efter stämning. Det är mycket svårt att se skillnad på könen och den enda någorlunda säkra metoden är att jämföra könsöppningen, som är något större och rundare hos honorna.


"Kejsarmooriin" ingick först i "Moorii"-gruppen för att sedan placeras i "Black"-gruppen, men räknas nu som en egen art.



Medlemmarnas kommentarer



Min favorit bland Tropheus
Kommentar av: admin den 2017-02-25

Detta är min absoluta favorit bland Tropheus. När de trivs är de helt underbara med sina svarta och gula färg. De är dessutom både aktiva och ganska lätta att få lek av.

Underbar
Kommentar av: Jonas.E den 2003-11-24

Tropheus Ikola har väl förtjänat sitt handelsnamn "Kejsare" , det är verkligen den vackraste Tropheusen, stilren och extremt vackra färger. Själv sitter jag på 17 stycken och har nyss fått mina första yngel från gruppen, en hona spottade fyra stycken.

Ikolan är extremt vacker, det tar bara lite tid för dem att färga ut ordentligt.

Radera din kommentar
Argare med tiden
Kommentar av: Christian Alfredsson den 2003-07-14

För 5 år sedan skaffade jag en grupp med yngel. Idag har jag kvar gruppen. Vad som är märkbart är hur mycket aggressivare de har blivit de senaste året. De färgar dock mycket bättre med åren.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information













Zoopet i stolt samarbete med
Nordiska ciklidsällskapet