Nordiska ciklidsällskapet
Tropheus duboisi, Kigoma
Ciklider - Tanganyika - Tropheus

Tropheus duboisi, Kigoma
Vitbandad duboisi


Vetenskapligt namn:
Tropheus duboisi, Kigoma
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Vitbandad duboisi
Utbredning:
Tanganyikasjön: Kigoma, Tanzania.

Foto: Ad Konings


Växtätare - algätare som måste ha vegetabiliskt foder. I Tanganyikasjön lever den av aufwuchs (algmatta med de små kräftdjur som lever i den).
Den föredrar klippbiotopens översta delar och men hittas ibland i övergångszonen på 5-15 meters djup. Den är en maternal (honan) munruvare och honan ruvar normalt lite knappt 4 veckor.
Tropheus duboisi är den fredligaste av Tropheus-arterna och kan hållas i mindre grupper (6-10 st) och i något mindre akvarier än andra Tropheus. Det är bra om man har fler honor än hanar.
I akvariet skall det finnas många gömställen. Tropheusar lever i den övre klippbiotopen där vattnet är syrerikt, därför måste det vara kraftig cirkulation på vattnet i akvariet. Det är också en klar fördel om akvariet är långt.
Det förekommer några olika Duboisi-varianter och det som skiljer dem är färgen (vitt eller gult) och bredden på det lodräta bandet. Ynglen är prickiga.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen och den enda någorlunda säkra metoden är att jämföra könsöppningen, som är något större och rundare hos honorna.

Foto 1 visar en vuxen duboisi.
Foto 2 visar ett duboisi-yngel.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på arten

Foto: Ad Konings

Medlemmarnas kommentarer

Om duboisi är den fredligaste vill jag inte se de andra...

Man hör ofta att T. duboisi skall vara "den fredliga" av troffarna, men min erfarenhet (och inte bara min) är den lika mycket psykopat som de andra. Mitt tips: minst 15 stycken i gruppen, inte färre, gärna fler.


Kommentar av: Azur den 2003-10-22
Radera din kommentar


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt

Akvarium med fisken i
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik