Mitt första Diskusakvarium

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • Tommy Vestlie
    svarade
    Jag kommer säkert tids nog förstå varför men just nu är jag väldigt undrande till varför jag inte införskaffat dessa underbara fjärilar tidigare. Som jag skrev häromdagen så var jag lite wild n crazy när jag på vinst och förlust köpte hem ett fjärilspar till diskuskaret eftersom det just där och då kändes som att ett antal pusselbitar ramlade på plats. Troliga förklaringen till det var väl det som vi alla troligen upplevt från tid till annan, dvs att besluten tas i huvudsak med hjärta och kanske inte så mycket hjärna.

    Förälskade mig nästan direkt i hur de två små underbara varelser agerade tillsammans med varandra och mot övriga invånare i karet samt hur bra de passade in i den relativt täta växtligheten som jag har i vissa delar av karet. De kändes helt enkelt som pricken över I:et.

    Eftersom det var ett relativt spontant beslut så blev det till att snabbt förkovra sig i mängder av texter, artiklar och foruminlägg för att så snabbt som möjligt tillåta kunskapen att springa ikapp den spontana handlingen (så gott det går när man är utrustad med en hjärna som passerat 40 sträcket och dessutom är tillverkad och grundtränad i grannlandet Norge). Lite tur har man dessutom när en av Zoppets storheter, Herr Bryzell, samtidigt är engagerad i en annan tråd med att just beskriva denna arts egenskaper.

    Inser snabbt genom det jag läser att de två individer jag köpt mycket snart kan visa sig bli en lite av en utmaning då den svårighetsgrad de stämplats med inte endast beror på känslighet över ett antal vattenvärden utan även hur de agerat gentemot varandra vid olika cykler av deras liv.

    Beslut behöver alltså tas, behålla dessa till synes känsliga fiskar som med lätthet kan rubba balansen i det kar där mina diskusar går som dessutom från början var skälet till att detta kar drogs igång. Ett kar där alla andra varelser i första hand har ett existensberättigande just för att skapa bra levnadsvillkor för dessa diskusar och inte för att de som art varit något jag längtat efter. En princip som visserligen töjdes på något när L177 införskaffades som också den bedöms som svår och som i ärlighetens namn inte är särskilt bra att hålla rent för alger. Hen köptes helt enkelt eftersom jag ville lära mig hantera en lite svårare L-mal och för att den är riktigt tjusig. Fast å andra sidan så har jag aldrig varit orolig över att denna mal skall rubba balansen i karet utan oron har ”endast” varit över om jag kan få den att trivas eller inte. Tursamt nog så har hen hittat sin plats i karet och verkar trivas utmärkt.

    Fjärilarna däremot kändes som att de hade allt det där som jag för ett tag sedan absolut inte ville beblanda med mina diskusar. Känsliga för vattenvärden vilket i sin tur kan ge sjukdomar. Sjukdomar kan smitta. Sen har vi ju även det faktum att utöver deras beteende mot varandra vilket kan generera problem så tävlar ju dessa fiskar, tvärtemot alla andra invånare i karet om delvis samma yta som diskusarna.

    Baserat på mina tidigare referensramar borde alltså beslutet vara ganska enkelt, dvs tryck på Undo knappen, gör om och gör rätt, dessa fiskar borde inte tillåtas äventyra det stabila kar jag fått till trots alla misstag och experimenteranden.

    Processande av mina nuvarande kända värden och det jag läst påbörjades på allvar. Dags att ta till analyshjärnan.

    Karets vattenvärden är lämpade för fjäril. Mjukt vatten, PH 6,6, 29 grader. Karet har på sina ställen ganska kraftig växtlighet och det finns ett antal tillgängliga zoner som inte ägs av någon annan fisk där ett revir mycket väl kan etableras av ett fjärilpar. Paret som redan går i karet verkar stortrivas just bland all växtlighet, simmar omkring mer självsäkert än nyfiket som om det vore den självklaraste saken i världen. Jag har dock ännu inte sätt det beteende som bland annat Herr Bryzell varnar för vid ensamma par efter tex avbruten lek, men allt annat som beskrivs verkar stämma in i minsta detalj så det kommer nog som ett brev på posten. (för eventuella läsare av detta inlägg som inte begriper ett dugg av vad jag just nu skriver så kan det summeras lite slarvigt med att det är en uppenbar risk att hanen jagar skiten ur honan så hon bli sjuk och dör (eller tvärtom)).

    Efter en stunds processande där troligen tankarna allt mer passerade hjärtat på sin väg till hjärnan så gled jag allt mer över till alternativet till att göra än Undo, nämligen att anta utmaningen, att istället se till att mina nya invånare trivs och mår bra och därmed får en positiv effekt på övriga invånare istället för tvärtom.

    Sagt som gjort, efter jobbet idag påbörjades arbete med att säkerställa trivsel. Första steg i denna process dessutom väldigt trivsam även för undertecknad då det innebar en resa till Zoo för att införskaffa ytterligare två par som nu går i karet tillsammans med det existerande paret.

    Fortsättning följer ……..

    Lämna en kommentar:


  • Tommy Vestlie
    svarade
    Funderade på, efter det att jag skrev ovan inlägg, om det finns en medicinsk term/diagnos för en akvarist som dras till utmaningar och om jag i så fall lider av just detta.

    Diskus har ett rykte om sig att vara en svår fisk att hålla, fjärilar anses vara känsliga och L177 Golden Nugget har en svårighetsgrad på 4 av 5. Vad väljer jag då att göra som en oerfaren och relativt okunnig akvarist? Jo att införskaffa just dessa fiskar, hålla dem i ett kar som egentligen är lite för lite vilket jag delvis kompenseras med överdimensionerad teknik och många timmar skötsel varje vecka.

    Jo jag lider nog av denna åkomma

    Lämna en kommentar:


  • Tommy Vestlie
    svarade
    Det är full fart i karet, samtliga diskusar äter och verkar i det stora hela trivas men tonen är hård mot de minsta, tror inte det är långt borta tills det att den minsta inte längre äter utan placeras sig i ett hörn med nosen riktat mot botten. Vi är inte där ännu men känslan är att det är dit vi är på väg. Storlekskillanden på diskusarna som för inte allt så länge sen var ett gäng likastora småttingar börjar även den bli markant.

    När det gäller L177 och dens mat så är inte längre favoriten gurka utan helt utan konkurrens så är detta nu Zuchini. Hen är dock inte ensam om att tycka om denna grönsak utan visade sig även vara en stor favorit hos såväl Amano som körsbärsräkorna, man skulle kunna likna den med en räkmagnet.

    Fjärrilarna trivs bland det höga gräset, där de grävt två stora gropar. Äggläggningsröret på honan är tydligt ute men det är svårt att se om hon lägger ägg eller ej eftersom det är lite otillgänglig mark där de grävt hålen. Riktigt sköna invånare som passar väldigt bra simmandes i Valisiniera djungeln. Känner mig för ett tag till men det lutar åt att denna invånare skall få en viktig roll i karet och då får det bli några till som får bilda en liten grupp.

    Även om allt verkar frid och fröjd så känns inte karet riktigt hundra så jag kommer nog dra ned lite på matningen och istället låta invånarna städa upp genom sin då lite tuffare jakt på mat samt troligen skölja av lite filtermassa vid ett kommande underhåll.
    Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_1982_Fotor_Collage.jpg
Visningar: 1
Storlek: 224,8 KB
ID: 2164982

    Lämna en kommentar:


  • VisualDarkness
    svarade
    Härligt! En bra start med andra ord.

    Lämna en kommentar:


  • Tommy Vestlie
    svarade
    Precis innan ljuset släcktes så upptäcker jag att fjärillarna grävt en grop längst bak i karets vänstra hörn. Verkar uppenbarligen trivas i sitt nya hem

    Lämna en kommentar:


  • Tommy Vestlie
    svarade
    Ursprungligen postat av VisualDarkness
    Jag gillar hur du scapat på höjden så att diskusarnas kroppsform kommer till sin rätt, zickzackande mellan växterna.
    Tack, kul att du gillar det.

    Lämna en kommentar:


  • VisualDarkness
    svarade
    Jag gillar hur du scapat på höjden så att diskusarnas kroppsform kommer till sin rätt, zickzackande mellan växterna.

    Lämna en kommentar:


  • Tommy Vestlie
    svarade
    Bakdelen nu fast belamrad i fåtöljen efter avslutat akvarievård. Normalrutin genomförd med vattenbyte på ca 40% samt full dos PMDD. Fick plocka fram ”knarkpåsarna” och blanda till nytt idag då 0,5 liter flaskorna tog slut. Minns inte när jag blandade förra omgången men det är onekligen en väldigt dryg och kostnadseffektiv lösning.

    Har tyvärr även inlett en medicinering av 120 karet eftersom jag hittat vita prickar på några av slöjorna.

    Matförsöken med L177 fortgår och en så länge så är gurka den absoluta favoriten. Till skillnad från Ancistrus, som är överallt i karet, så håller hen sig för det mesta under mittenroten där skapat sig ett hem.

    I samband med skötseln så fick jag tyvärr avlida en Kardinaltetra som inte såg fräsch ut. Fick göra samma sak för några månader sedan, då också en kardinaltetra. Bägge fiskarna har haft samma symptom så det verkar inte vara någon större fara för spridning eftersom det var ett antal månader sedan sist.

    Har vid många zoobesök tittat på fjärilciklider som jag gillar skarpt. Tog en sväng till Zoomässan i Kungsbaka idag som hade många väldigt fina fjärilar. Efter att ha strövat omkring i en halvtimme i butiken och tittat på alla härliga fiskar så frågade jag killen i butiken om han kunde rekommendera någon fisk till mitt kar. Beskrev för honom att jag skulle vilja ha en rolig fisk som kunde gå tillsammans med mina diskus, inte vara stökig mot karets övriga invånare (fisk som växt), inte behöva leva i ett stim utan vara nöjd som ensamt par, gilla varmt vatten och ett PH på 6,6. Hans spontana svar blev just fjärilciklid . Såg givetvis detta som en signal från ovan så nu simmar det ett fjärilpar tillsammans med mina diskusar. Galet spontant men ändå inte

    Sambon har dessutom i helgen slutfört inredningen av sitt nanokar samt ökat på antalet invånare något. Tycker det blev toppenbra och även om Fluval edge karet är ett sisådär nanokar så är det definitivt en väldigt vacker möbel.

    Lämna en kommentar:


  • Tommy Vestlie
    svarade
    En skön känsla att få komma hem och se L177 sitta på gurkbiten hen fått och ”tugga” i sig. Hen äter och mår bra och verkar alltså trivas i sitt nya hem.

    Lämna en kommentar:


  • Tommy Vestlie
    svarade
    Ursprungligen postat av Bluewing
    Ja du har verkligen ett kar att vara stolt över.
    Stolt, ja det kanske man skall tillåta sig att vara? Men framförallt väldigt nöjd över att det trots allt fungerat så bra som det gjort och fortfarande gör (kommer få ångra att jag skrev detta ).

    Väldigt nöjd med att jag vågade hoppa in i diskusträsket trots alla som varnade mig för att absolut inte kliva in i detta som nybörjare, att jag efter några bakslag skulle tappa intresse för akvaristiken etc. Det blev verkligen tvärtom, karet har gett mig en oerhörd stimulans och ett sug efter att hela tiden lära mig mer om alla de sorter jag har. Ett sug efter att förstå såväl zoologin som biologin och tekniken och hur alla dessa hänger ihop och påverkar varandra.

    Nöjd med att jag någonstans vågade gå min egen väg trots (eller tack vare) alla som tyckte både det ena och det andra om hur jag borde eller inte borde göra. Det är onekligen en djungel som en nybörjare förväntas navigera i. Ber man om råd så får man lika många olika råd som det finns rådgivare.

    Har helt enkelt haft tur som inte gått fullständigt vilse.

    Lämna en kommentar:


  • Bluewing
    svarade
    Ja du har verkligen ett kar att vara stolt över.

    Lämna en kommentar:


  • Tommy Vestlie
    svarade
    Ursprungligen postat av ElinR
    Jag gillar också ditt kar.
    Tack snälla

    Lämna en kommentar:


  • Tommy Vestlie
    svarade
    Ursprungligen postat av Rufus
    Det får man absolut! Det är ju framför allt du som ska gilla dina kar. Och eftersom de är fina är det fler än du själv som gör det, jag till exempel . Mina kar är ju liknande dina i storlek men ser helt annorlunda ut och jag gillar mina . Det är ju det som är så skönt att det ser så olika ut i olika kar och i så mkt annat också som har med oss människor att göra. Trevlig kväll, jag ska gå och städa lite i mina akvarieskåp.
    Det är en av många saker som gör denna hobby så fascinerande, dvs att det finns så många olika "skolor", så många olika sätt att inreda och så många val att göra trots att vi alla ändå utgår från samma "grundmaterial"

    Lämna en kommentar:


  • Tommy Vestlie
    svarade
    Kära dagbok

    Efter en extremt intensiv jobbperiod så är beslutet taget att vara lite Wild & Crazy och ta en ledig fredag. Möjlighet ges därför denna torsdag att inta fredagsstämning med en skön stund framför karet tillsammans med en trevlig Appassimento.

    Ganska tuff stämning i karet nu, mycket gruff bland diskusarna samtidigt som L177 tydligt markerar för veteranen i huset, Herr Ancistrus, vem det är som egentligen bestämmer. Är man ny så får man helt enkelt ta för sig för att vinna mark.

    Under kvällen så har även en Amanopatrull tagit plats i 120 karet samt att sambon kompletterat nanokaret med nya invånare.

    I morgon blir det en skön frukost på stan följt av ……. hmm ingen aning, det vi är sugna på att göra helt enkelt.

    Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_1937.jpg
Visningar: 1
Storlek: 126,2 KB
ID: 2164926

    Lämna en kommentar:


  • Rufus
    svarade
    Det får man absolut! Det är ju framför allt du som ska gilla dina kar. Och eftersom de är fina är det fler än du själv som gör det, jag till exempel . Mina kar är ju liknande dina i storlek men ser helt annorlunda ut och jag gillar mina . Det är ju det som är så skönt att det ser så olika ut i olika kar och i så mkt annat också som har med oss människor att göra. Trevlig kväll, jag ska gå och städa lite i mina akvarieskåp.

    Lämna en kommentar:

Arbetssätt...