Ciklider - Malawi - Haplochromis

Otopharynx lithobates, Zimbawe Rock

Red top lithobates


Vetenskapligt namn:
Otopharynx lithobates, Zimbawe Rock
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis lombardoi
Aristochromis lombardoi
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Red top lithobates
Ursprung:
Malawisjön: Sjöns södra del runt Nankhumba-halvön och de omgivande småöarna.
Foto © Ad Konings

Otopharynx lithobates, Zimbabwe Rock, är en köttätare, med små ryggradslösa djur och småfisk som huvudsakliga föda. De har en tendens att "sopa" upp material från botten där de hittar ätbara ting som små ryggradslösa djur och andra fiskars avföring. Vuxna exemplar kan även äta småfisk. I akvarium passar smått fryst foder som basfoder, men det kan också kompletteras med torrfoder.

I Malawisjön, där de naturligt förekommer, återfinns denna art alltid i klippiga biotoper, och oftast inne i större grottor. Varje grotta innehåller endast en hane, som inte bygger något bo. Precis som alla malawiciklider är denna art en maternal munruvare. Honorna hos Otopharynx lithobates ruvar i ungefär tre veckor och varje kull innehåller vanligtvis 30-50 yngel.

I akvarium är hanarna revirhävdande och försvarar sina lekplatser. Ett lämpligt akvarium för denna art bör innehålla gott om gömställen och större grottor. Den kan hållas ihop med andra fredliga "Haplisar" och mbunas.

Hanarna har en mörkt blå grundfärg och en vit/gul/orange/röd söm som löper från huvudet längs hela ryggfenan. Honor och unga hanar har en silver till brunfärgad kropp och en antydan till brunsvarta lodräta band över kroppen. Denna art kännetecknas av tre svarta fläckar – en mitt på kroppen och en vid stjärtfenans bas, samt en däremellan.


De olika populationerna skiljer sig en hel del åt. Den "svavelhuvade" varianten vid Zimbawe Rock anses vara den vackraste. En annan populär geografisk variant är den från Domwe-ön som har en orangeröd söm i ryggfenan. Denna blir också något mindre än de övriga.
Hanen på fotot kommer från Zimbawe Rock.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information