Ciklider - Malawi - Haplochromis

Otopharynx sp. 'auromarginatus margrette'

Storfläckshaplochromis, margaretae-haplochromis


Vetenskapligt namn:
Otopharynx sp. 'auromarginatus margrette'
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis sp. 'big blotch'
Haplochromis sp. 'margaretae'
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Storfläckshaplochromis, margaretae-haplochromis
Ursprung:
Malawisjön: Endemisk till Likoma-ön i Malawi
Foto © Ad Konings
Allätare (små ryggradslösa djur, plankton, slam och växtrester). Normalt lever den av små ryggradslösa djur, slam och plankton som lever på sanden eller på öppet vatten. Lämpligt akvariebasfoder är smått fryst foder kombinerat med grönfoder.
I Malawisjön återfinns denna art i övergångszonen. Revirhävdande hanar försvarar grottor under utskjutande stenar vid sandbotten som revir. Leken sker i grottan. Munruvande honor samlas och släpper ut sina yngel på grunt vatten.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Denna arts honor ruvar ca. 3 veckor och varje kull brukar innehålla 40-60 yngel. Arten är i akvarium rätt fredlig även om hanarna är något revirhävdande.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla en del gömställen med större grottor men även ha en fri yta med sandbotten (finkornig). Den kan hållas ihop med andra malawiciklider.
Hanarna har en mörkt blå grundfärg med en gulaktig buk. Honor och unga hanar har en silverfärgad kropp och 1 stor svart fläck mitt på kroppen samt 1 eller 2 vid stjärtfenans bas.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information