Ciklider - Malawi - Haplochromis

Otopharynx lithobates, Thumbi West

Red top lithobates


Vetenskapligt namn:
Otopharynx lithobates, Thumbi West
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis lombardoi
Aristochromis lombardoi
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Red top lithobates
Ursprung:
Malawisjön: Sjöns södra del runt Nankhumba-halvön och de omgivande småöarna.
Foto © Ad Konings
Köttätare (små ryggradslösa djur samt småfisk). Normalt "sopar" de upp material som ligger på underlaget och får då i sig ätbart som små ryggradslösa djur och andra fiskars avföring. Vuxna exemplar kan ta småfisk. Lämpligt akvariebasfoder är smått fryst foder, men det kan även kompletteras med torrfoder.
I Malawisjön återfinns denna art alltid i klippbiotopen och oftast inne i större grottor. I varje grotta finns endast en hane som inte bygger något bo.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Denna arts honor ruvar ca. 3 veckor och varje kull brukar innehålla 30-50 yngel. I akvarium är hanarna revirhävdande och försvarar lekplats.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla gott om gömställen med större grottor. Den kan hållas ihop med andra fredliga "Haplisar" och mbunas.
Hanarna har en mörkt blå grundfärg och en vit/gul/orange/röd söm som löper från huvudet längs hela ryggfenan. Honor och unga hanar har en silver till brunfärgad kropp och en antydan till brunsvarta lodräta band över kroppen. Denna art kännetecknas av tre svarta fläckar – en mitt på kroppen och en vid stjärtfenans bas, samt en däremellan.
De olika populationerna skiljer sig en hel del åt.
Den "svavelhuvade" varianten vid Zimbawe Rock anses vara den vackraste. En annan populär geografisk variant är den från Domwe-ön som har en orangeröd söm i ryggfenan. Denna blir också något mindre än de övriga.
Fotot visar en hane från Thumbi WestHar du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information