Ciklider - Malawi - Aulonocara

Aulonocara stuartgranti, Cobwe

Kejsar-aulonocara, Cobwe-aulonocara


Vetenskapligt namn:
Aulonocara stuartgranti, Cobwe
Tidigare vetenskapligt namn:
Aulonocara nyassae
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Kejsar-aulonocara, Cobwe-aulonocara
Ursprung:
Malawisjön: Cobwe, Mocambique.
Foto på fisken Aulonocara stuartgranti, Cobwe Foto © Ad Konings

Aulonocara stuartgranti, från Cobwe, är en köttätare med en kost som huvudsakligen består av små sandlevande ryggradslösa djur. Denna art är förtjust i fryst foder, men accepterar även torrfoder som en del av sin diet.

I Malawisjön återfinns A. stuartgranti främst i övergångszonen mellan sand och klippor. Där letar honor och icke-lekande hanar efter sin föda i sanden nära klipporna. Liksom de flesta malawiciklider är den känd som munruvare. Stuartgranti-hanar försvarar sina revir under eller mellan klippor, medan honorna bildar små grupper och rör sig över sanden mellan hanarnas territorier. Trots sin revirhävdande natur är arten generellt fredlig. Om akvariet är tillräckligt stort kan flera hanar hållas tillsammans.

För att skapa en lämplig miljö i akvariet är det viktigt att inreda med finkornig sand som substrat samt tillhandahålla många gömställen. Det är nödvändigt att vara försiktig med kosten, eftersom felaktigt foder kan leda till att fiskarna blir större än normalt. Det är rekommenderat att inte blanda flera olika Aulonocara-arter i samma akvarium, då dessa lätt kan korsas. Om detta ändå önskas, bör honornas färgvariation vara markant för att minimera risken för hybridisering.

Könsskillnaden är tydlig hos denna art. Honor och yngel uppvisar en silver- till brunaktig grundfärg med cirka 10 mörkbruna vågräta band. Å andra sidan är hanarna mycket färggladare och framträdande. Det finns en bred variation av A. stuartgranti-varianter runt olika områden i Malawisjön, och deras färgmönster kan variera avsevärt.


Medlemmarnas kommentarer



Vacker fisk
Kommentar av: vargon den 2013-08-13

Vårat par fixar det riktigt bra även med sällskap av mbunas så vi har en liten kull efter dessa.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information