Diskus & annat

Kollaps
X
 
 • Tid
 • Show
Rensa alla
nya inlägg

 • Tommy Vestlie
  svarade
  Yes medveten om det där med längden på slangarna, skall fixa det (någon gång )

  Jag har ett e1501 och ett e901. Är väldigt nöjd, levereras komplett med filtermassa. Följer med gör också normalt utblås samt strilrör. Strilröret något kort dock så det har jag förlängt.

  Vad jag förstår så låter dessa filter något mer än vad eheim gör men det är inget jag störs av. Talade med säljaren om detta som sa att det verkar vara lite individuellt, dvs att vissa låter lite mer än andra. Samma säljare kunde inte motivera varför jag skulle betala betydligt mer för att istället köpa ett eheim.

  Redigerat: e1501 skall det vara

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Ursprungligen postat av Tommy Vestlie
  LOL hurfan har jag missat det. Du är nöjd antar jag? Ser ut att vara två olika stora filter? Ja det är ju 1500 och den mindre. Jag tittar på 1500. Det verkar ha enorm kapacitet för nästna inget pris alls... Ingick det filtermedia?

  En helt annan notis om du vill ha ett tips. Filtret kommer nog funka bättre om du kapar slangarna så att du inte har massa slack, de ska helst vara precis så långa som de behöver vara för att nå. Då funkar filtret som bäst. Men det kanske funkar tillräckligt ändå.

  Lämna en kommentar:


 • Tommy Vestlie
  svarade


  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Någon som har erfarenhet av JBL Cristalprofi-serien? Verkar vara "kopior" av eheim professionel fast till typ 60% av priset för samma prestanda.

  JBL brukar göra väldigt kvalitativa produkter så det känns ändå som att dessa filter kan vara sinnessjukt prisvärda?

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  På tal om detta, finns det något bra sätt för att hålla slangar från ytterfilter osv rena? Hur gör ni? Hur ofta gör ni rent dem?

  Det fastnar ju enorma mängder skit i slangarna, iaf på FX6slangarna.

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Största faktorn är iaf att jag ska köra sump och bottenborrat. Jag vill ha vattnet extremt rent, jag hade velat rengöra ytterfiltrena varannan vecka för att vara helt säker på att ingen skit ligger där och förpestar vattnet. Och att riva ut och rengöra minst ett ytterfilter i veckan är helt enkelt bara jobbigt. I en sump kan jag fånga upp all skit som kommer till sumpen med filtervadd i första skedet, så det enda jag gör varje vecka eller oftare är att rengöra/byta filtervadd. Då kommer det aldrig komma någon skit till sumpen över huvud taget och den kan ha enorm kapaictet på biologisk filtrering som inte riskerar dö för att den rengörs heller.

  En annan fördel med att ytterfiltrena inte suger upp skiten är att jag då lättare kan slamsuga ut den ifrån karet vid vattenbytena. Skiten stannar i karet med andra ord. Jag kan syresätta vattnet i sumpen med luftpumpar och kan då ha MINIMALT med cirkulation i karet, då kommer mat inte fara runt lika mycket i karet och gömma sig under stenar / rötter oc hannat, dvs diskusarna får i sig den mesta av maten och det blir minimalt med överbliven skit där jag inte kommer åt den.

  Blev ett långt inlägg. Men där är jag nu. ;D

  EDIT: Slipper ful teknik i karet också, vilket är ett stort plus.
  Senast redigerad av Einarsson; 18 November 2014, 12:56.

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Kanske är så att 60 djup räcker. Jag vet inte vad jag tycker. Men som sagt är det stor chans att det faktiskt inte blir mer än 60. Som sagt är det ett mått som gör att karet sticker ut jättelångt ifrån väggen och då kan det bli ivägen och inte passa in, med 20x6x6 så kommer det ju "smeka väggen" mer. :- ) Vi får se hur det blir.

  Sen kommer jag även behålla en 350~litare med mina gamla diskusar. Kan inte med att sälja dem. Sen kommer jag få betala vattnet själv i nya lägenheten så kommer väl ryka en del hundralappar i månaden minst bara i fiskarnas vattenförbrukning. Har faktiskt ingen koll på vad kallvatten kostar generellt.

  Fisk tenderar ju att stimma mer i långa kar, då fiskarna kan simma längre från varandra så är de rädda att de ska "tappa bort" varandra och då följer de ofta med när någon simmar iväg åt sidan.
  Senast redigerad av Einarsson; 18 November 2014, 08:47.

  Lämna en kommentar:


 • Bluewing
  svarade
  Jag tänker lika gällande djupet som du och det är 200x60x60 som jag tycker ger mer än djupare kar. Ligger du på 80 får du ha badkläder på dig.....
  Senast redigerad av Bluewing; 18 November 2014, 08:41.

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Är nog begreppsmissförstånd mellan oss. Kanske, med djup menar jag måttet som påverkar bottenytan. Inte det lodräta måttet.

  Men ja de stora 3000arna han har är grymma. Men de är ju även väldigt djupa (och då enligt min definition av djup)

  Jag vill inte ha för högt kar, det blir bara skitjobbigt att underhålla då man böhöver snorkel för att slamsuga.

  Lämna en kommentar:


 • Bluewing
  svarade
  Det blir ju coolt hur du än gör. När jag var nere och kollade Kajs kar med VF Diskus så var det långsträckt och på 3000 liter (tror jag). Det karet var ett av mitt livs häftigaste upplevelser. Ligger du runt 60 i djup så är ju karet knappast grunt?

  Lämna en kommentar:


 • Bluewing
  svarade
  Så fort karet kommer uppåt 700 så händer det nåt med vattenvolymen och fisken. Skulle du tröttna på diskus i framtiden så kan du ju ha det mesta då.

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Eller ska säga, jag TROR att det blir coolare att öka på djupet snarare än längden, blir så långsmalt annars?

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Får se vad som får plats också helt enkelt. Problemet med djupa kar är ju att de tar väldigt mycket plats i en riktning då det generellt kanske inte finns så mycket plats utan att det blir ivägen något kopiöst. Men de måtten jag skrev ovan är ju ändå 720 liter. Det känns ändå rätt mycket. :-)

  Lämna en kommentar:


 • Bluewing
  svarade
  Ja där är det ju du som bestämmer. Men förslaget är ändå att ta i lite mer

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Får se vad det blir Blåvinge. Det viktigaste och största önskan är egentligen att det ska vara djupare. Vill inte ha ett jättelångt kar som fiskarna ändå trängs i. Hellre att det går åt det kvadratiska hållet så man får djupet. Det tror jag är mycket bättre. :-) 150x60x80 tex är mycket coolare än standard 200x60x60.

  Lämna en kommentar:

Arbetssätt...