Karpliknande fiskar (ej koi, guldfisk, barber, rasboror)

Misgurnus anguillicaudatus

Kinesisk väderfisk, väderål


Vetenskapligt namn:
Misgurnus anguillicaudatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Cobitis anguillicaudata
Misgurnus anguillicauda
Familj:
Cobitidae
Handelsnamn:
Kinesisk väderfisk, väderål
Ursprung:
Kina, Korea, Japan och Sibirien (Amur-regionen)
Foto på fisken Misgurnus anguillicaudatus Foto © Mark Smith
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder.
Denna art har bara odlats ett fåtal gånger i akvarium och inget har rapporterats om dess lekbeteende.
Den kinesiska väderfisken är en fredlig nattaktiv fisk som gillar att gräva ned sig i bottnen så att enbart huvudet sticker upp. Den trivs bäst i ett akvarium med dämpat ljus som innehåller tåliga växter och där det finns gömställen bland stenar och rötter. Det är nödvändigt med finkornig sand som bottenmaterial.
Arten kan visserligen enligt rapporter bli mycket lång, men i akvarium är det mycket ovanligt med exemplar som blir större än 15-20 cm. De är könsmogna redan när de är 10 cm långa.
Det är extremt svårt att se skillnad på könen, i regel är dock hanens andra bukfenstråle tjockare.
Hos alla Misgurnus-arter fungerar tarmen som ett extra andningsorgan. Detta gör att de kan leva i mycket syrefattigt vatten.
I handeln finns såväl en vanlig variant som en albino-variant.På fotot ovan syns den vanliga varianten

Medlemmarnas kommentarerTyskie
Kommentar av: Tyskie den 2013-09-22

Har nu haft den i ca en månad och den har växt något otroligt ca 1-2 cm och blivit mycket fetare. Den är inte alls skygg utan kommer upp till ytan när jag ska lägga i mygglarver, den äter direkt ifrån handen också om man inte är snabb nog att lägga i allt. Den är helt klart en av favoriterna.

Har nu också införskaffat ett 375l akvarium så han är överallt lille albin-albino.

Pigg & Sprallig
Kommentar av: Tyskie den 2013-08-22

Jag har ett ganska nystartat akvarium med 2 st Khuli ålar, 1 Regnbågshaj och en Black Ghost.
Det var inte alls mycket action i mitt akvarium så när jag gick till zoo butiken i förrgår såg jag att dom hade en albino väderål som verkade rätt pigg av sig.

Köpte den och när jag hade släppt ner den i akvariumet var det plötsligt mycket bättre drag på alla fiskarna och det vart mer liv överhuvetaget i akvariumet. Idag ska jag köpa ett större akvarium, och troligen ett par, tre väder ålar till inom kort.

5 tummar upp för den här firren!

Lek?
Kommentar av: ostberg den 2012-09-29

alltså står att dom är svåra att få dom leka osv men en av mina släppte nyss ut ett stort moln mjölke,nån mer som varit med om det?har två st typ 15cm så dom lär ju vara könsmogna och så.vore väldigt tacksam om nån vet nåt..

Söt men rädd
Kommentar av: StrawberryDiscio den 2012-07-13

Köpte min lilla rackare på 12cm för en månad sedan och det är den skyggaste fisk jag sett. Sticker iväg och gömmer sig som en oljad blixt när man närmar sig karet.
Får se om jag kan charma honom med en räka nån dag.

väderål i litet sällskapsakvarium
Kommentar av: AromaJohanna den 2010-03-11

Vi har en väderål som vi kallar för "Glufs" sedan ett halvår och jag kan bara rekommendera denna roliga fisk, den är toppen! Har en enorm aptit, är mycket aktiv och orädd och är suveränt bra på att städa akvariets botten från fiskmat. Far runt som en galen dammsugare!! :P
Den äter uppe vid ytan också och verkar äta ALLT. Särskilt frysta mygglarver och flingfoder uppskattas av min.
Eftersom den är så snabb, glupsk och orädd så har de andra fiskarna lite svårt att hänga med vid matningen!
Samma sak när jag släpper ner algtabletter till malarna som - alla fiskarna vill smaka på ... Då blir det lite stökigt! :D
Den är så cool, ibland hänger den sig över delar av akvarieväxter i ganska nära vattenytan och vilar, det ser kul ut.

Utmärkt fisk i sällskapsakvarium
Kommentar av: demiurgen den 2006-07-29

Mina älsklingar, de har sån personlighet. Jag har tre stycken och de stryker runt i akvariet i grupp och äter ALLT som finns, såväl uppe som nere vid botten.

Dom är fredliga, förutom ibland då det är mat. Har sett ålarna hugga mot andra fiskar när det ligger en algtablett som malarna är sugna på.

Passar i alla akvarium. Mina är runt 12 centimeter och dom är underbara. Rekommenderas till alla.

mysiga å klantiga...
Kommentar av: Jalla_girl87 den 2005-07-19

Har två stycken varav en är väldigt tjock eftersom den äter allt som man sätter ned i akvariet dom andra fiskarna hänger knappt med men den kan knappt gräva ner sig ingen fara att den hoppar ut iaf, den andra är smal och väldigt smidig och den får man vakta så den inte flyger ut, men dom ligger också brevid varandra hela tiden, och är väldigt modiga och nyfikna.

...
Kommentar av: Jalla_girl87 den 2005-07-19

glömde skriva att den större av dom har lyckats fastna i det mesta som i mitt "slottsfönster" vi fick bryra sönder slotet för att få lös den, den har fortfarande märken efter det och det är för nästan ett år.

min väderål
Kommentar av: Jerry den 2005-03-26

heej..!har haft en väderål i 1½ år nu och den har aldrig hoppat ur akvariet.han är polare mee en khuli som är 3-4 år.väderålen är bucklig på magen???varför??glad för svar.!
`=)

Rymmer å äter ALLT!!!
Kommentar av: Spirit den 2004-11-24

Tja!
har haft mina väder ålar i snart 3 månader, de simmar ihop med lite allt möjligt men det tycks de bara gilla! Desto mer rörelser desto mera att leka me... Leker gör de me allt, de jagar mina labeos å silverhajar tills de blir tokiga! =)
De e 15 cm långa nu så de växer snabbt!
Jag hade 5 stycken från början och en liten, liten glipa i täckglaset så va de bara 4... =(
Man kan mate dem med allt, ja menar allt!
Mycke roligt djur som gillar liv å rörels!

Radera din kommentar
Par?
Kommentar av: lloolllloo den 2004-10-15

För ca ett år sedan köpte jag min första väderål älskade den coh den gjorde sig fin i akvariumet.För ett tag sen fick jag tag i ett fint exemplar till. Nu är dessa två väderålar ALLTID tilsammans ligger tätt ihop under stenar mm. Kan de va ett par?
Den ena är större och mörkare.
Väderålen är en otroligt rolig och lätt fisk....

Radera din kommentar
Roligaste fisken i akvariet
Kommentar av: freakalis den 2004-03-03

Min pojkvän vars inloggningsnamn jag skrivet ifrån hade bara en massa tråkiga ciklidfiskar i sitt akvarie. Så när jag var i zooaffären fick jag se denna fina väderål simma omkring som en dåre, så jag köpte ålen och ända sen jag släppte i honom har han livat upp i akvariet :) En helt klart rolig fisk att ha...

Radera din kommentar
Rolig fisk!
Kommentar av: Emotional den 2004-03-02

Min väderål brukar simma upp till ytan och rensa när man ger dom andra fiskarna mat,och när man sedan släpper ner tabletterna till malarna,då är han där o äter ändå.
Han är överallt hela tiden,helt klart en rolig fisk! =)

Radera din kommentar
Hoppar gör den...
Kommentar av: Sofus den 2004-01-10

Min väderål lyckades vräka sig ur akvariet en dag och jag räknade ut att den måste legat under sängen i närmare en timme innan jag råkade gå in och se den! Såg ut som en stor dammråtta. Släppte ner kraken i akvariet igen och han simmade iväg som vanligt. Hårdare fisk får man leta efter. Svälger även små grodyngel hela när den vuxit till sig lite.

Radera din kommentar
Mycket trevlig fisk
Kommentar av: Nemesis den 2003-06-20

Jag har tre stycken 6 cm långa i mitt akvarium, och de äter ur min hand, gräver ned sig i sanden, kommer fram och nosar på mig och kryper in i min halvstängda hand när jag rotar runt i akvariet. Aldrig sett en så social fisk förut. De är också utmärkta renhållare och lämnar alltid botten skinande ren. Det bästa är dock att de framifrån ser otroligt humoristiska ut, och liknar små små sälar.

Radera din kommentar
Fantastisk fisk
Kommentar av: Helena S. den 2003-03-30

Underbar fisk det här! Har haft en i ett par år, och han livar verkligen upp akvariet. Mycket personlig fisk som dessutom äter allt som hamnar på botten. Jag har döpt min till Poolman.

Rekomeneras att täppa till alla stora hål!!
Kommentar av: viktoria29 den 2003-02-24

Har precis köpt mig en väderfisk och den hoppade upp ur håven och flög i golvet när jag skulle stoppa den i akvariet....så en rekomendation är att täcka för alla stora ingångshål i akvariet!!!

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Zoopet i stolt samarbete med
CARES