Karpliknande fiskar (ej koi, guldfisk, barber, rasboror)

Gyrinocheilus aymonieri

Algätare, kinesisk algätare


Vetenskapligt namn:
Gyrinocheilus aymonieri
Tidigare vetenskapligt namn:
Psilorhynchus aymonieri
Gyrinocheilus kaznakowi
Familj:
Gyrinocheilidae
Handelsnamn:
Algätare, kinesisk algätare
Ursprung:
Centrala Thailand
Foto på fisken Gyrinocheilus aymonieri Foto © Mark Smith
Växtätare (alger). Äter i akvarium i huvudsak alger, men tar även flingfoder och fodertabletter. Om det inte finns tillräckligt med alger i akvariet skall den ges vegetabiliskt foder. Ungfiskarna är ofta mycket bra algätare, medan äldre individer nästan helt struntar i algerna.
Denna art har inte odlats i akvarium och inget är känt om deras lekbeteende.
Algätaren är starkt revirbildande. Detta är dock inget problem så länge de är unga (max 10 cm). Dessvärre blir algätaren ganska bitsk med tiden och ju större de är desto sämre blir de ju också på att äta alger. Fiskar som är under 10 cm passar i sällskapsakvarium, större exemplar bör hållas i ett större artakvarium ihop med stora tuffa fiskar.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla flera gömställen (stenar och rötter).
Det är mycket svårt att se skillnad på könen. Könsmogna exemplar har dock taggar runt munnen. Hanen har fler och större taggar.

Medlemmarnas kommentarerKinesisk algätare.
Kommentar av: HAJEN1234 den 2017-12-28

Som det beskrivs i artupplysningen så är det en formidabel fisk på att hålla reda på algbeståndet, tills den blir ca 10 cm stor.
Därefter börjar den bli "lat" och äter då mest av den föda som ges de andra fiskarna, typ vita o röda mygg samt allt flingfoder som dalar till botten.
Dessutom börjar den bli aggresiv mot andra arter, ( inte alla fiskar ) min jagar t.ex Pallettciklidhanen ( inte honan ) och framförallt min Black Gohst, ( ca35 cm ) som numera stoltserar med x-antal sug/bitmärken över hela kroppen.
"Han" är nu ca 5 år och ca 15 cm, totalt orädd och okänslig för både ljud, ljus och stötar. ( inte elektriska då (; )
Konstigt nog så ofredar han inte mina stora Scalarer lr Discusar, och ( peppar,peppar ) än så länge har ingen annan fisk fåt "stryka på foten" s.a.s.
Jag gillar "honom" skarpt. Alltid framme, pigg o alert, snudd på busig samt ett blickfång till livlig krabat !

Kinesisk
Kommentar av: ruwster den 2011-09-25

Har en kines med mina zebra ciklider och vatten sköldpaddan, den har aldrig visat sig agressiv eller liknande. Inte ens mot mat har den gjort det, cikliderna får gärna äta på dens mat.

Kinesisk algätare (albino) och khuli (vet inte hur man stavar)
Kommentar av: erkiperki den 2011-08-22

undra varför den är så kompis mot khuli?
Min är väldigt lugn och har inte dödat nån av mina fiskar. Är väldigt skygg och äter inga alger. jag en tre malar två olika sorter och ingen äter alger

Inget att rekommendera
Kommentar av: Malaka den 2010-09-29

Jag har en på ca 6 cm. Den tycker om att attackera främst min phantomentetra. Annars äter den väl lite torrfoder och annat som den hittar (dock inte mina alger som finns lite överallt). Den är väldigt rädd av sig och gömmer sig alltid när jag kommer i närheten av akvariumet. Ibland får den för sig att simma runt pumpen jättesnabbt.. Är också rädd att den ska börja äta upp resten av mina fiskar.

En kul fisk
Kommentar av: andersfiskar den 2009-12-21

Jag hade en i 5-6 år som bodde i en grotta som den bevakade. Ingen fisk förutom khulii:n fick komma in. Den åt eller skadade aldrig andra fiskar (ja, möjligtvis om en neontera var sjuk eller gammal då..) men var lite "revirig". När den var ute i karet och simmade jagade den inga andra utan betade på glaset. Den tog tyvärr sig själv av daga genom matningsöppningen en natt.
Så även fiskar är individer...

illvillha fiskar
Kommentar av: Driva den 2009-03-08

Skaffade två såna här till vårt ny startade sällskaptakvarium. Var jättetrevliga i två månader, innan dem började bli aggressiva mot alla andra fiskar.
Det slutade med att alla mina labyrintfiskar dog, antagligen ihjäl stressade av algätarna.
Så vi lämnade tillbaka algätarna, skaffade nya labyrintfiskar och nu funkar allting mycket bättre!

Bara problem för mig
Kommentar av: Zarp den 2009-01-15

Den här fisken kan alltså bli mycket aggressiv, tänk på det innan du skaffar en. Säkert beror det på en massa saker men idag har två stycken hos mig på dryga 6-8 cm fått byta kar. De befolkade ett sällskapskar med bl a mosaikguramis. Igår morse fann jag gurami-hanen med ett stort sår på huvudet. Under natten hördes magnifika plask och jag misstänker att en batalj utspelade sig. Efter rättegång och utredning fanns bara en skyldig - kinesiska algätaren. Resten var fiskar som inte skulle haft en chans att tillfoga skadan. Denna firre har spelat ut sin roll hos mig och kommer inte tillbaka.

behöver itne vara elak
Kommentar av: Destroy den 2008-07-01

många skriver att den är elak, kan det vara för att den inte trivs?? värt att tänka på.

Fin men avancerad
Kommentar av: Aquario den 2008-06-23

Fin algätare, som med rätt förhållanden kan bli en flitig algätare. Inget att rekomendera för nybörjare eller sällskapsakvarium däremot. Men har du ett större kar och rätt inredning är detta nog ingen problematisk fisk(host).

Aggresiva??
Kommentar av: Thomasi den 2007-10-15

Jag hade en sån här i mitt allra första (sällskaps)akvarie när jag var 6-7 år (75l) Den levde i 5 år och jag såg aldrig att den var aggresiv eller ngnting den gick under åren ihop med både platy,tetror, guppy, guramis,ciklider m.fl.
den blev ca12 cm
Oförtjänt rykte eller hade jag bara tur?
Jag kommer alltid gilla dom iaf...

Bra beskrivning av fisken
Kommentar av: Pirajamaja den 2007-07-21

Jag har precis den erfarenheten, som beskrivs i texten om den. Den var otroligt flitig som liten. När den blev större blev den lat och sur. Jag hade en snäll akvariehandlare som tog tillbaka fisken så att jag slapp ta död på den. Nu bor den tillsammans med guldfiskarna och ser ut att trivas ganska bra och har insett att det är lönlöst att spela kung mot dem.
Själv fick jag helt plötsligt massor av yngel (hade inte haft ett enda yngel innan), när algätaren hade flyttat. Det blev rätt uppenbart vilken kost han började äta efter att ha slutat med algerna.....

trevligq
Kommentar av: billybaby den 2007-02-11

tycker dessa fiskarna är skithärliga (sålänge de är under tio cm). har man någonstans att ha dem tycker jag inte man ska skrämmas allt för mkt av allt man kan läsa här. allt är individuellt, det finns elakingar i alla arter..
kanske ingen nybörjarfisk, men fin som fasen ändå!..

jodå
Kommentar av: Rooster den 2006-10-23

men oftast!

Inte alltid elak,,
Kommentar av: Anneth den 2006-10-21

För väldigt många år sedan så hade jag en sån här algätare, den blev drygt 12-15 år gammal och den var alltid lika snäll och trevlig, aldrig aggressiv..
Men jag antar att han var en undantag för jag köpte nya efter att min hade dött & dom blev inte alls lika trevliga.

Hälsn, Anneth

Leker?
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-23

Jag skaffade tre små algätare i tron att de skulle vara fredliga... En av dem kommer jag ha kvar, den är mycket fredligare än de andra två. (jag har ett ganska litet akvarium) Men det första de gjorde när de kom ner i tanken var att döda en av mina otocinclus. Sen störde de mina cikliders lek så mycket att honan började missta en av dem för sin hane.

Jag hoppas bara att det kan komma i ordning igen så att jag slipper lämna tillbaka dem...men det kan jag nog bli tvungen till om jag ha otur.

fiskätaren
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-04-16

Har en i mitt akvarium och den sparar mej besväret att plocka undan sjuka fiskar, den äter helt enkelt upp dom ibland innan jag ens sett att fisken dött. men den går inte på mina friska fiskar och jag har inte haft en endaste alg sen jag skaffade den. Ännu ett plus är ju att den är så grann att se på, jag skulle inte vilja vara utan den.

Trevlig
Kommentar av: Piggelin den 2005-11-05

Min kompis hade en Algätare på 12 cm som hon haft i 4 år. den var varken aggresiv eller dålig på att äta alger, tvärtom! när den inte åt alger så låg den och vila i sin "grotta".

Bara för att dom flesta Algätare är agressiva som vuxna är inte alla det och jag tycker den ar värd att testa! :)

Bra algätare
Kommentar av: gren den 2005-10-22

Blev pålurad fem stycken av en "känd" akvarieaffär, för att rensa upp ett akvarium som fått mycket alger. Firrarna gjorde ett snabbt och bra jobb och två veckor var i stort sett allting borta. Tyvärr är de jäkligt snabba att gå vidare till växterna och pudelsvansformade vattenpest är ingen ovanlighet, trots att de gärna äter zuccini och algtabletter jag lägger ner. De äter verkligen konstant, non-stopp - ja, förutom när de jagar andra fiskar alltså. När de är över 10 cm så ska de adopteras bort. Jag kommer säkerligen köpa fler av dessa, om än ungdjur.

Söt,men elak
Kommentar av: Emotional den 2004-09-16

Jag har en kinesisk algätare. Den är rolig att titta på (när den väl är framme vill säga). Men den kan ha ihjäl andra fiskar. Så den kommer att få bo själv. Man bör inte köpa den, även om jag gillar mitt lilla monster!

Radera din kommentar
Bra som liten
Kommentar av: Lubbe den 2004-05-07

Jag har en guldvariant av denna fisk och kan säga att den är väldigt duktig på att äta alger när den är liten. Min är just nu ca 7 cm och sköter sitt jobb jättebra! Karet är rent och än så har han inte rört mina andra fiskar (men jag är rädd att det snart kommer att börja försvinna några...) Jag håller med övriga som skrivit här att försöka undvika dessa fiskar! De blir ju trots allt större och ilsknare med tiden, även om de är duktiga som små!

Radera din kommentar
spolade
Kommentar av: Fiskenörd den 2004-02-20

japp så sant så!! jag blev så trött på dem så jag spolade ner dem i toaletten !! rätt åt dem, efter ha skadat mina barber!!!(dem suger på att suga alger)

Radera din kommentar
spolade
Kommentar av: Fiskenörd den 2004-02-20

japp så sant så!! jag blev så trött på dem så jag spolade ner dem i toaletten !! rätt åt dem, efter ha skadat mina barber!!!(dem suger på att suga alger)

Radera din kommentar
denna fisk är mycket bra
Kommentar av: dolken den 2003-10-31

Hej! denna fisk är mycket bra.Om man har ett större akvarium så går det bra men den har en förmånga att äta andras fiskars ögon,sjukt men sant.Denna fisk bör ej oerfarna köpa. p.s EJ SÄLSKAPSAKVARIUM

Radera din kommentar
UNDVIK!!!!
Kommentar av: kampfisken den 2003-10-03

Denna jxxxa fisk är i och för sig en bra algätare då den är liten till halvvuxen, men tyvärr även en "bra" ALLÄTARE. Hade ett par 10 cm-exemplar av denna art och de sög sig fast på och dödade 3 fullvuxna scalarer!!! De går hårt mot andra fiskars (och även artfränders) ögon, de terroriserar hela akvariet och skapar en väldig ogästvänlig atmosfär till akvariet. Undvik dessa monster! Om du har köpt sådana i tron (eller blivit övertalat om) att de är harmlösa så gå omedelbart tillbaka till akvariebutiken och byt ut dom. Är dock extremt svårfångade, fick tömma hela akvariet innan jag kunde ta bort dom till avrättning... Köp något annat för pengarna!

Radera din kommentar
Tycker inte om den!!
Kommentar av: Sunny_67 den 2003-08-16

Den är elak och suger sig fast på mina andra lite större fiskar...
Har försökt ge bort den...men det är antagligen fler som har samma erfarenhet..så jag har ett tungt beslut att fatta.. In i fiskhimlen kanske....?

Radera din kommentar
agressiv
Kommentar av: ivan den 2003-08-16

I början var den inte agressiv men nu när den e äldre e den agressiv, den jagar mina palettciklider som nu inte vågar komma nära den...och den gör inte sitt jobb(att äta alger)..:(

Radera din kommentar
Elak & dålig på att äta alger.
Kommentar av: Mike_Noren den 2003-03-06

När de här fiskarna börjar bli halvvuxna blir de elaka små monster, som framför allt på nätterna gärna anfaller och dödar mindre fiskar som t.ex. snäcklekande ciklider, och även kan suga på större fiskar. Lägg till detta att de är kassa på att äta alger, och du har en riktigt dålig akvariefisk. Undvik!

Smått agressiv grottfisk.
Kommentar av: Karin den 2003-01-05

Min algätare är än så länge bara 6-7 cm men jagar de stora svärdbärarna emellanåt. Speciellt när de får för sig att simma lite för nära "hans" grotta.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information