Ciklider - Malawi - Haplochromis

Buccochromis nototaenia

Stripeback/Mbowe haplochromis


Vetenskapligt namn:
Buccochromis nototaenia
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis nototaenia
Haplochromis lepturus 'line'
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Stripeback/Mbowe haplochromis
Ursprung:
Runt hela Malawisjön, samt i Malombe-sjön
Foto © Ad Konings

Köttätare (fisk). I sin naturliga miljö är den en rovfisk som i huvudsak jagar ciklidyngel över öppna sandområden. Lämpligt foder i akvarium är småfisk och större bitar av fryst foder.
I Malawisjön återfinns vuxna exemplar över sandbotten på ca. 10 meters djup.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Denna arts honor ruvar ca. 20-24 dygn och kullen innehåller ca. 80 yngel. Hanar är i akvarium främst revirhävdande under leken. Honorna vaktar ynglen i minst 3 veckor efter att de har släppts ut första gången. Det är svårt att hålla 2 hanar i samma akvarium.
Ett lämpligt akvarium skall vara rejält stort och kan gärna innehålla flera honor i akvariet. I ett mycket stort akvarium kan man ha fler än en hane.
Bottenmaterialet skall vara finkornig sand och det skall också finnas flera gömställen i akvariet. Lämpligt akvariesällskap är andra större malawiciklider. Små fiskar äts upp. Bortsett från att små fiskar kan ätas upp är den tämligen fredlig.
Honor och ungdjur är ”silverfärgade” med ett brett svart band som löper från stjärtfenans bas upp till ryggfenans främre del. Hanarna som blir betydligt längre och får mer färg (ofta gulskimrande, ibland blåskimrande).
Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information