Ciklider - Malawi - Haplochromis

Buccochromis lepturus

Grön lepturus


Vetenskapligt namn:
Buccochromis lepturus
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis lepturus
Haplochromis lepturus 'green'
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Grön lepturus
Ursprung:
Runt hela Malawi- samt i Malombesjön
Foto © Ad Konings
Köttätare (fisk). I sin naturliga miljö är den en rovfisk som i huvudsak äter ciklidyngel. Lämpligt foder i akvarium är småfisk och större bitar av fryst foder.
I Malawisjön lever vuxna exemplar över sandbotten på 15-30 meters djup. Yngel återfinns på grunt vatten, vilket gör att den ofta fångas som matfisk och den är idag därför ovanlig i sjön.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Denna arts honor ruvar ca. 20-24 dygn och kullen innehåller ca. 75-150 yngel. Lekande hanar bygger inte någon lekplats vare sig i akvarium eller i naturen. Hanar är i akvarium främst revirhävdande under leken. Det är mycket svårt att hålla 2 hanar i samma akvarium.
Ett lämpligt akvarium skall vara rejält stort och även då är det svårt att ha fler än en hane i samma akvarium, dock gärna flera honor. Bottenmaterialet skall vara finkornig sand och det skall också finnas flera gömställen i akvariet. Lämpligt akvariesällskap är andra större malawiciklider.
Honor och ungdjur är "silverfärgade" med ett brett svart band som löper från stjärtfenans bas upp till ryggfenans främre del. De större hanarna är grönskimrande med lite gult inslag.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information