Karpliknande fiskar (ej koi, guldfisk, barber, rasboror)

Garra rufa

Doktorsfisk


Vetenskapligt namn:
Garra rufa
Tidigare vetenskapligt namn:
Garra rufus
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Doktorsfisk
Ursprung:
Eurasia
Foto på fisken Garra rufa Foto © Mikael Håkansson
Växt- och allätare (i naturen bl.a. alger). Den tar en del alger i akvariet, men bör dessutom matas med annat grönfoder som gärna kan kompletteras med frysfoder.
Återfinns i naturen i många olika sorters miljöer.
Arten är en äggspridare som äter sin egen avkomma.
Garra-arterna är normalt lite tuffa, men denna art är relativt fredlig.
Arten är en fredlig stimfisk som skall hållas i en grupp i ett relativt stort akvarium. Den går också bra att hålla i sällskapsakvarier (även om den inte bör hållas med starkt revirhävdande arter). Akvariet kan gärna vara inrett med växter (den äter inte växter) och en del gömställen i form av rötter. Fin sand är lämpligt som bottenmaterial. Vattnet skall vara syrerikt (tänk på att varmt vatten är syrefattigt) och se till att akvariet är bra täckt för den är en bra hoppare. Det är en myt att den skall hållas i väldigt varmt vatten – tvärtom så är det inte ens en tropisk art så den bör enbart under en kortare tid hållas i varmt vatten.
Hanarna har längre bröstfenor. Lekmogna hanar får små utväxter på främre delen av huvudet.Den kallas doktorsfisk eftersom den kan äta på döda hudrester på människor (bra vid psoriasisbehandling) och används därför ofta vid olika SPA-behandlingar. Där hålls den tyvärr ofta alldeles för varmt och i för syrefattigt vatten vilket gör att den får bleka färger och är ganska kortlivad.

Medlemmarnas kommentarerMysig fisk
Kommentar av: codehacker den 2018-03-06

Älskar strömmande vatten. Ändrar färg när den blir stressad av något fel i vattenkvaliteten - från mörkt grå till nästan sandfärgad. Ändringen kan gå på bara några timmar och går tillbaka lika fort när felet åtgärdats.

En mycket trevlig fisk
Kommentar av: Mumin den 2014-03-26

Jag har 35 Garra rufa och det är en av de trevligaste fiskar jag har haft nöjet att ha.
Pigga, livliga, nyfikna, orädda. Simmar och stimmar bra, är ofta framme och äter det mesta.

Vattnet bör vara svalt för att den ska trivas och visa sig från sin bästa sida, och akvariet bör ha god genomströmmning. Strömmen från ett pumphuvud är favoritplatsen att leka i, alltså verkligen leka i, inte para sig!
Simma motströms, låta sig svepas med, tumla runt, de leker som uttrar!!

Garra Rufa
Kommentar av: piaff den 2014-01-29

Har 4 st Garra Rufa som är värsta städpatrullen i akvariet. Fredliga och roliga, verkar trivas bra med övriga invånare; Fembandsbarber, Torpedbarber,Kardinalstetror och Fjärilsciklider

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information