Räkor

Caridina ensifera

Ensifera/röd ensifera-räka.


Vetenskapligt namn:
Caridina ensifera
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Ensifera/röd ensifera-räka.
Utbredning:
Indonesien: Poso-sjön i Sulawesi
Foto © Mikael Håkansson

Herbivor (en del alger) och omnivor (allätare). I akvarium är de inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder (gärna grönfoder), maltabletter, granulat, exkrementer från fisk, smått fryst foder, spenat etc. Håller man dem i akvarier med fisk behöver de inte utfodras i någon större utsträckning – de tar också en del alger. En viktig beståndsdel i dieten är döda bruna blad.
Arten är någorlunda lättodlad och honorna bär äggen (10-15 st) i ca. 20-30 dygn. När ynglen föds är de fullt utvecklade.
Arten är fredlig och rör inte sin egen avkomma. Man bör helst hålla arten i ett artakvarium, men den kan också hållas ihop med mycket små och fredliga fiskar, även om man nog får räkna med att en hel del yngel då blir uppätna av dessa. Snäckor är lämpligt sällskap. Man bör helst skaffa minst 6 räkor. Arten är speciellt känslig vid transporter, men när den väl acklimatiserat sig i akvariet är den marginellt svårare än övriga arter.
Artens naturliga miljö är varierad och den återfinns både i stenbiotoper och där det finns en del växter. Ett lämpligt akvarium kan gärna innehålla en del finbladiga växter som Ceratophyllum, Najas, javamossa etc.
Det är extremt svårt att se skillnad på könen.
Denna lilla art kan ändra färg (från transparant till rosaaktig eller blåaktig) beroende av bottenmaterialets färg. Arten kännetecknas av att de 10 benen, samt stjärten är svagt blåaktig och dessutom har arten 2 rödbruna fläckar på stjärten.


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information