Zoopet
Potamalpheops sp. 'purple zebra'
Räkor

Potamalpheops sp. 'purple zebra'
Lila/purpur zebra-räka


Vetenskapligt namn:
Potamalpheops sp. 'purple zebra'
Familj:
Alpheidae
Handelsnamn:
Lila/purpur zebra-räka
Utbredning:
Taiwan
Foto: Sonja Cygnel

Omnivor och herbivor (detrit, döda blad, vatteninsekter och plankton) som huvudsakligen söker sin föda på natten. I akvarium är den inte kräsen utan äter det mesta som foderrester, flingfoder, granulat, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder (daphnia, cyclops etc), döda fiskar, nykläckt artemia etc.. Mata inte för mycket.
Arten är inte lättodlad och sannolikt krävs det saltvatten (kanske även i bräckvatten) för att larverna skall utvecklas till miniatyrkopior av vuxna. Honan bär på äggen (ca. 25-50 st) under ryggskölden i ca. 3 veckor varefter larverna släpps fria och då flyter fritt i vattnet. De är då mycket små och nästan helt genomskinliga. Risken finns då att de blir uppätna av räkor och fiskar. Avkomman måste matas med mikroskopiskt smått specialfoder.
Den är en liten och fredlig art som till stor del är nattaktiv och mestadels gömmer sig bland växter och stenar under dagen. Pga av dess storlek bör den helst enbart hållas ihop med andra små räkor och snäckor. Eventuellt kan fullvuxna djur också fungera med mycket små fiskarter.
Arten har ett tämligen kort nosparti, medan de flesta andra räkor har ett klart längre. Efter skalömsning är ränderna först röda, sedan orange och mörklila.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla gott om gömställen (stenar, rötter och mycket växter) samt ha en viss vattencirkulation.
Det är svårt att se skillnad på könen, men honan har en grön ”sadel” över nacken och man kan också se när de bär ägg.Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
CARES