Ciklider - Centralamerika - Stora

Amphilophus trimaculatus

Trimac, Tre-fläckig ciklid


Vetenskapligt namn:
Amphilophus trimaculatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Acaronia trimaculata
Cichlasoma trimaculatus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Trimac, Tre-fläckig ciklid
Ursprung:
Mexiko till El Salvador
Foto på fisken Amphilophus trimaculatus Foto © Daniel Odell
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder, inkl små fiskar och växter.
Trimacen är en parbildande substratruvare som leker ganska öppet. Äggen läggs på ett hårt underlag. Den kan lägga upp emot 1000 ägg som kläcks efter ca 3 dygn. De placeras då i gropar, efter ytterligare ca 4 dygn är de frisimmande. Bägge föräldrarna hjälps åt med att vakta avkomman.
Den är en mycket aggressiv och revirhävadande fisk. Under leken är den extremt aggressiv och gräver då också väldigt mycket.
I akvariet skall finnas många gömställen uppbyggda av stenar och rötter, samt finkornig sand som bottenmaterial. Se till att stenarna byggs upp från botten, så att inte stenröset rasar ihop om trimacen skulle råka gräva under en sten. Eventuella växter äts upp.
Det är svårt att se skillnad på könen men hanarna är betydligt större än honorna. Honorna har en mörk fläck på ryggfenan.Det är mycket vanligt att de trimac som finns i handeln i själva verket rör sig om korsningar med andra arter. Till exempel så är ju den s.k. "Flower Horn" resultatet av en korsning där trimac är en del.

Medlemmarnas kommentarerClown
Kommentar av: A-K den 2004-01-16

Instämmer helt. Denna fisk har verkligen personlighet. Vi hade tidigare en hane (som tyvärr fick flytta för att han misshandlade övriga fiskar) som gjorde allehanda konster för att få uppmärksamhet. Han verkade vara mer vänlig och intresserad av människor än av övriga fiskar...

Radera din kommentar
Fisk med attityd!
Kommentar av: anli den 2004-01-15

Har precis införskaffat brorsan till fisken på bilden. Man inser snabbt att den verkligen har personlighet. Nyfiken, undersökande och den ÄGER karet. Blir säkert en utmaning att hålla den som fullvuxen, även om den får gå ensam i ett alldeles eget kar...

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information