Ciklider - Centralamerika - Stora

Hypsophrys nicaraguensis

Nicaragua-ciklid


Vetenskapligt namn:
Hypsophrys nicaraguensis
Tidigare vetenskapligt namn:
Cichlasoma nicaraguense
Hypsophrys unimaculatus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Nicaragua-ciklid
Ursprung:
Nicaragua och Costa Rica
Foto på fisken Hypsophrys nicaraguensis Foto © Ad Konings

Hypsophrys nicaraguensis, även känd som Nicaragua-cikliden, är en mångsidig ätare som i naturen föredrar mollusker och sniglar som en del av sin kost. I akvariemiljö accepterar den normalt sett standardfoder, men för en balanserad diet bör den kompletteras med fryst foder.

Denna art har parbildande beteende och är en substratruvare. Under lekperioden skapar de oftast en grotta eller en grop där de lägger sina ägg. Intressant nog fäster inte äggen på någon fast yta; istället ligger de löst i lekgrottan eller gropen. Efter ungefär tre dagar kläcks äggen, och ynglen blir frisimmande ytterligare 4-5 dagar senare. Under denna period tar honan ansvar för att skydda äggen, medan hanen vaktar gränsen till reviret.

Nicaragua-cikliden är mest revirhävdande under lekperioden, men i övriga tider är den vanligtvis en fredlig ciklid som kan spendera tid med att gräva i substratet.

För att skapa en passande miljö i akvariet bör det innehålla gott om gömställen byggda av stenar och rötter. Som bottenmaterial är finkornig sand det bästa valet. Du kan också inkludera några tåliga växter.

När det kommer till könsskillnader är hanarna oftast något större än honorna och utvecklar vanligtvis en liten pannpuckel. Honorna har vanligtvis något mer intensiva färger och kan uppvisa en guldmetallisk färg på ryggfenan.


Medlemmarnas kommentarerNamnet på allas läppar?
Kommentar av: Radioaktiva Räkor den 2009-01-27

Hur ligger det till med namnet? Är det nicaraguensis eller unimaculatus? Fishbase säger H. nicaraguensis som "valid name".

fredlig ?
Kommentar av: Vellinge Djurbod den 2005-05-10

Jag hade en hane och 5 honor, han slog ihjäl 4st lekte med den femte och slog sedan ihjäl henne också. Så fredlig är den inte.

nicaraguense
Kommentar av: Conny_B den 2005-04-29

jag har sett 2st varianter av nicar en blå och en röd skulle vara kul å veta om det fins fler?
än mycke trevlig o vacker Fisk

Lugn..? ..NOT!!
Kommentar av: Pangaea den 2004-11-30

Man ska nog ta det där med det lugna temperamentet med en STOR nypa salt... Som med många centralamerikaner är det något som kan variera väldigt mycket mellan olika individer... Mitt par ger inte mina övriga fiskar någon längre tids lugn och ro... Så fort de får chansen sätter de iväg efter dem... och varandra också för den delen... Speciellt hanen är mer än lovligt bitsk av sig och beter sig för det mesta som en riktig huligan... De enda som hittills klarat sig undan attacker är mitt stora Vieja Maculicauda-par... men så är de ju också i 25-30 cm-klassen... Eftersom mina nics är långt ifrån vuxna får man väl avfärda det hela som ett kaxigt tonårsbeteende och hoppas att de lugnar ner sig med tiden...

Radera din kommentar
Underbar fisk
Kommentar av: Peter G den 2002-09-05

Denna fisk är underbar,

Lugn och sansad med fantastiska färger.
Vid lek blir honan oftast helt guldfärgad (och då menar jag GULD).

Revirhävdande endst vid lek och då kan hanen vara ganska taskig om någon annan kommer för nära.

Mina grävde ur en grotta, rensade från alla sandkorn och lade rommen där, man märkte inte av så mycket "dans" eller "förspel" om uttrycket tillåts. Man kan få se hanen glida upp bredvid honan för att där darra lite och fälla ner sin "haklapp".

Odramatisk lek från en ganska odramatisk men väldigt sympatisk fisk.

Äter det mesta och blir stor.
Jag matar mitt par med Ciklidpellets, artemia och räkmix.

Rekommenderas för de som vill ha en lugn men vacker Centralamerikan.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information