Ciklider - Centralamerika - Stora

Cichlasoma sp. 'hybrid'

Papegojciklid, papegojfisk


Vetenskapligt namn:
Cichlasoma sp. 'hybrid'
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Papegojciklid, papegojfisk
Ursprung:
Förekommer ej i naturen.
Foto på fisken Cichlasoma sp. 'hybrid' Foto © Christian Alfredsson
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder, inkl små fiskar.
Papegojcikliden är en parbildande substratruvare som leker i grottor eller på någon annan skyddad plats. Antalet ägg varierar mellan 75-200 och de kläcks efter ca 5 dygn. Bägge föräldrarna försvarar aktivt avkomman. Arten är visserligen lättlekt men det är extremt ovanligt att avkomman klarar sig.
I jämförelse med andra stora centralamerikanska ciklider är den relativt fredlig även om stora exemplar kan vara rejält aggressiva (speciellt under lekperioden). I akvariet skall finnas många gömställen uppbyggda av stenar och rötter. De kan gräva en hel del. Den får lätt vita prick om vattnet är för kallt.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen men hanarna är i regel något större.
Förutom den ursprungliga röda så finns den även i andra färger (rosa, blå, gröna, gula etc). Dessa är dock färginjicerade och tappar efter en tid sina färger, självklart hör dessa inte hemma i handeln utan bör bojkottas.Denna "art" är en omstridd fisk eftersom den är resultatet av en korsning mellan två "amerikanska" ciklider (sannolikt mellan Heros efasciatus (gula varianten) och Amphilophus citrinellus).
Foto 2-4 visar ungfiskar i olika kulörer. Observera att många av de färgade kommer att tappa sina färger.

Medlemmarnas kommentarersnart växt ur akvariet
Kommentar av: micaela den 2012-06-13

jag har ett gammalt strävsamt par som jag haft i några år, dom verkar vara en ganska tålig fiskart och speciellt aggressiva är dom verkligen inte, visst motar dom bort andra fiskar från sitt revir, men jag tycker mest dom "knuffar" inte biter, hanen är nog ca 20 cm lång nu, dom har lagt rom några gånger men det har aldrig lyckats bli något, funderar på att sälja dom snart för dom skulle behöva större plats att simma på, men man fäster sig vid sådana fiskar :) dom ser ju så gulliga ut med sina frågande ögon och pussmunnar :D

Gräver upp allt...........
Kommentar av: Kevin_III den 2011-02-16

Har 2 st som jag fick med i mitt 375L när jag köpte det de har aldrig ätit eller skadat någon fisk som jag har haft där i och jag har haft ganska små fiskar med dem på ca 1cm kanske.

de bara leker hela tiden och dom gräver upp allt grus ner till glaset i tanken. det är det enda som jag inte gillar med dem. kan man stå ut med att de gräver så ska man testa dessa och om man gillar färgstarka fiskar har 2 knallorange papegoj ciklider :)

Fulsnygg....
Kommentar av: AnnikaMo den 2010-10-02

Har en hona...har jag förstått. Stor som rackarn på ca. 20cm hög.
Hon hittade en röd Eldbuka hanne som hon lekte med ett antal gånger utan levande resultat förstås.
Hon lever idag med mina malawisa och mår toppen. Gör sig jättebra, knallorange, rosa som hon är. Lite kaxig men skygg emellanåt.
Jag tycker om fisken och funderar på att skaffa ett lekpar till.A.

frugan gillar dem
Kommentar av: Tommy.Trott den 2008-02-27

Min fru e helt tokig i dessa fiskar, själv så tycker jag bara om fula fiskar och dessa faller under min kategori för "gulliga" fiskar med sin oranga färg och "south park leende" munnar, skygga om de inte känner igen mig, men om jag sitter stilla vid akvariet en liten stund kommer de fram och har en stirr tävling med mig, nästan lite argaleken beteende. Jag hade aldrig satt dem i mitt akvarium men hur kan jag förvägra min fru lyckan som jag ser de ger henne...
Klart hon ska få ha dem i sitt eget kar...
det började med två, sen en till, sen en till, och jag tror inte det är slut än...

Mina Papegojciklider
Kommentar av: AkvarieTessan den 2007-02-06

Jag skaffade mig 2 st till att börja med, dom var väldigt skygga första veckan, men så skaffade jag 2 st till och då kom dom genast fram... Jag tycker denna fisk är helt underbar...tycker inte alls dom är aggresiva eller tråkiga, tvärtom... nu har jag även 2 blå ciklider och dom passar kanon bra ihop....

Älskar mina papegojciklider!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-23

Alla man möter säger att det är en av de tråkigaste akvariefiskar man kan ha, eftersom man varken kan ha växter eller andra fiskar hos dem.
Skitsnack säger jag!! Jag har ett papegoj-par som båda är mellen 15-20 cm som är helt underbara och de lever tillsammans med slöjstjärtar och en väldig massa gröna växter!

Synd!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-09-17

Fina fiskar!Synd att de blir så stora bara...

/Queen

personlighet !
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-09-17

Det är med fiskar som med människor ingen är eller reagerar lika ! jag har en pappegojfisk en gul .Den går ensam med mollys och deras yngel ,saxfiskar, en gul mal samt flera andra sorter småfisk ,där har den varit i flera år och har aldrig ätit en enda . Han&hon möblerar däremot om i tanken gör berg och dalar med sanden ,ler.jag tycker den är underbar .

coola firrar
Kommentar av: soetalex den 2006-05-15

jag älskar dessa fiskar! dem ser så otroligt osmarta ut framifrån när man kollar på dem, och så är dem väldigt vackra :) ja har själv 4 st fast dem är bara 3-4 cm långa än. himla glupska e dem också! äter nästan upp all mat som jag lägger ner :P

Fina fisken!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-03-26

Kan inte riktigt förstå varför så många har haft sådan otur med sina papegojciklider..
Jag själv har haft tusentals olika fisk sorter genom min barndom och upp till dagens nutid, det är inte förrens på senare år som jag stötte på papegojcikliden, jag själv anser att det är en väldigt snäll, nyfiken, lättskött fisk, och jag har verkligen fastnat för den.
Den enda gången som jag stött på aggrissivt beteende från dem är då dom lagt ägg, då får man sig ett nyp i armen om man sticker ner handen i akvariumet. *ler*
Hitintills så har jag 5 st papegojciklider (allt ifrån 10 cm- 20 cm i mitt 250 L akvarium) tillsammans med 3 st hajmalar (ca 15 cm), 2 vanliga malar (15-20 cm), 2 st albinomalar (3 cm), 1 st sydamerikansk pansarmal (ca 10 cm) och till sist 2 st pimenodela picktus malar (ca 15 cm). Dessa Papegojcikliderna har jag tidigare haft ihopa med mycket mindre fisk sorter men inte stött på några problem, men ni bör veta om att fiskar i allmenhet är elaka och i grund och botten rovdjur. . "äta eller ätas".

Papegoj
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-03-25

Tycker det är en himla massa klagande på dessa fiskar. Jag fattar inte varför? Bara för att det är en korsning. Tänk alla hundkorsningar. Det är fel att konstfärga dem, men jag tkr folk ska sluta hacka på denna fina fisk. Jag ska själv gå och köpa 2 st snart ;)

låtasdöd
Kommentar av: atlas1 den 2005-11-01

fick med en papegoja till ett akvarium jag köpte beg .den enda fisk jag haft som spelar död när håven kommer ned i karet flyter runt på botten och ser stendöd ut ser rätt kul ut

Såldes som "snäll" fisk...!
Kommentar av: nutmeg den 2005-09-13

Jag har två papegojfiskar - hade jag ens vetat att "ciklid" ingick i namnet hade jag inte köpt dem. Detta efter att av misstag ha köpt ciklider i zoo-affären (uppenbarligen någon pryoelev som sålde den dagen - lät bli att säga att de inte passade med ordinära akvariefiskar - så de åt rent i hela tanken!).

Från början var de beige-bruna, blev sen mer svartspräckliga och har sen fläckvis ändrat färg till gulorange. Tomteröd påstod affären, men det kanske tar något år till...?
Men nu upptäcker jag att de faktiskt äter hej vilt av alla småfiskar i akvariet! Har inga neontetror eller kardinaltetror kvar, inga guppys (kan iofs vara något av en lättnad...) etc. Häromdagen köpte min dotter en flock neontetror och släppte ner - och skrek sen i panik när papegojfiskarna festade på dem!!

Aggressiv?
Kommentar av: Dory den 2004-06-30

Min lilla papegojciklid är helt galet aggressiv mot mina andra fiskar. Visserligen är han helt ny, så jag hoppas att det ska lugna sig om ett tag.

Men vacker är den.

Radera din kommentar
Underbara!!!
Kommentar av: Elana den 2004-01-17

Har 2 papegojciklider och de är helt underbara! Mycket starka och olika personligheter har de och såå nyfikna. Tyvärr så vill mina papegojor gärna smaka på andra fiskar så de enda de kan bo med är siamesiska algätare och ancistrus. Underbara är de i alla fall!!!
Mvh
Elana

Radera din kommentar
Underbara fiskar
Kommentar av: sassabarill den 2003-12-29

Jag har två stycken papegojfiskar och jag rekommenderar varmt den här fisken. Så länge jag har hat mina har de inte visat några tecken på aggressivitet mot några av mina andra fiskar, även om jag har dem tillsammans med bl.a. neontetror.

Radera din kommentar
Papegojciklid
Kommentar av: Margit den 2003-11-14

Jag har mina 2st papegojfiskar ihop med 9st. svart fantomtetror. Dom enda fiskarna som blev mat var kardinaltetror, köpte 10st. 2 av dom lever.... Peppar, peppar...
Har en svart papegojfisk, men den börjar bli orangefläckig.
Det ska bli kul & se hur den kommer se ut efter ett tag.
Marie

Radera din kommentar
underbara
Kommentar av: mr_x den 2003-11-13

Helt underbara fiskar,otroligt underhållande att titta på och snälla mot dom andra fiskarna.
Rekomenderas varmt.

Radera din kommentar
Äter småfisk
Kommentar av: tommpa den 2003-11-05

Papegojfisken äter upp mina småfiskar, drottningsrasborer, guppys mm.
Passar inte ihop med småfiskar!

Radera din kommentar
papegojciklid / blood parrot
Kommentar av: blood_parrot den 2003-03-25

denna underbara, personliga fisk (vars uppkomst jag i och för sig motsätter mig starkt, men det visste jag inte då jag köpte dem...) har svårt att finna sin like i zooaffärer, men är heller inte helt vanlig.

ett par bra sidor är: http://geocities.com/parrotcichlid/
&
http://bloodparrot.aquariahobbyist.com/cgi-bin/ikonboard.cgi

de kan vara skygga i början, men efter ca en vecka börjar de komma fram lite mer och leker oavbrutet (mina älskar luftströmmen från syrestenen. mina leker varannan-var tredje vecka med hundratals ägg, vilka de äter upp efter några dagars ilsket vaktande (inga fingrar i tanken, det gör ont...)passar ihop med de flesta fiskar som hinner simma undan, dock ej pansarmalar (mums!), är känsliga för hårt och förorenat vatten, äter allt, i mängder (musslor, mygglarver, oxhjärta(inte för ofta!), räkmix, artemia mm, växtillskott är viktigt om man vill behålla akvarieväxterna...)

glömde...
Kommentar av: blood_parrot den 2003-03-25

är känsliga för "hål-sjukan" (hål i huvudbrosket pga mineral och spårämnesbrist), varierad kost är ett måste!

min hona är 35cm! och hannen ca 20cm, hannar har en högre "panna" och varianter mellan gulorange och orangerött är i regel inte färgade, min hona är svagt rosaskiftande och har varit så i flera år och var inte färgad!

(blood parrot är ett av de engelska namnen)

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information