Ciklider - Centralamerika - Stora

Trichromis salvini

Salvini-ciklid


Vetenskapligt namn:
Trichromis salvini
Tidigare vetenskapligt namn:
Parachromis salvini
Cichlasoma salvini
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Salvini-ciklid
Ursprung:
Mexiko, Guatemala och Honduras
Foto på fisken Trichromis salvini Foto © Ad Konings

Trichromis salvini, även känd som salviniciklid, är en allätare med en kost som sträcker sig från standardfoder till levande och fryst foder. I akvarium kan den trivas med olika typer av mat, men den uppskattar levande och fryst foder.

Denna art av ciklid, Salvinicikliden, är en parbildande substratruvare som oftast väljer att leka relativt öppet på en sten i akvariet. Under lekperioden deltar båda föräldrarna aktivt i bevakningen av kullen, som kan bestå av upp till cirka 500 ungar.

Med sitt starka revirhävdande beteende och aggressivitet är Salvinicikliden en art som bör hållas tillsammans med andra stora ciklider eller malar som är lika stora. Detta är särskilt viktigt eftersom arten tenderar att äta mindre fiskar. Trots sin revirhävdande natur visar den dock ingen benägenhet att gräva eller skada växter.

För att skapa en gynnsam miljö i akvariet bör det finnas gott om gömställen, som kan bestå av stenar och rötter. En fin sand som bottenmaterial kompletterar miljön. Att inkludera tåliga växter i akvariet är också en möjlighet.

Skillnaderna mellan könen är relativt tydliga, där hanarna har mer utdragna fenor och intensivare färgning. Den karakteristiska blå tonen är nästan helt frånvarande hos honan, som istället har en fläck mitt på ryggfenan samt en mörk fläck på den undre gällockskanten.


Medlemmarnas kommentareren fin bra fisk
Kommentar av: Digleslem den 2013-10-04

en mycket bra fisk som gräver otrolikt mycket. när de väl skapat par så förblir dom par tills dom dör de ynglar ofta om dom har skapat par. blir oftast inte större en 15 cm och är aggressiv. om du bara har salvini och deras yngel så kan du ha ett akvarium på150 liter men då kan du inte ha fler fiskar i akvariet. jag har 1 par i ett 720l akvarium helt underbar färg. vaktar romen noga upp till 500-800 rom och helst ska man ha andra fiskar med salvinina när de lägger rom då äter de inte upp romen det blir som att de triggas till att beskydda dem. mycket gömställen gömmer romen bra och river upp växter är tuff vann en maktkamp med en green terror dubbelt så stor som den skälv även om han inte bryr sej jätte mycket

Salvini
Kommentar av: Tobbemoss den 2013-04-21

Mitt lekpar går med fyra tigerbarber och tre botior + några malar i ett 300 L . funkar utmärkt

Salvini prägling
Kommentar av: firefox75 den 2008-01-23

Jag har odlat salvinis ett tag nu och jag har märkt att om ynglena får växa upp tillsammans med andra yngel från olika arter så får man fram en relativt tolerant fisk som inte anfaller övriga akvarie invånare.
Visst lite stök och bök blir det när de har yngel men ack...
Mina har gått iohp med både blå, guld, cintrinellum, hantlar...även zebraciklider.

Salvinins yngel är dock förbaskat snabba i växt takt så ett yngel som är runt 4cm när man köper är runt 7cm på dryga månaden.

riktig vacker fisk
Kommentar av: mean_mee den 2007-02-26

ja har en salvini hona som är jätte snäll den rör inga andra fiskar i akvariet då ja har mindre rödciklider,sebraciklider och en sajica ciklid
de är en helt underbar fisk ja hade en hane innan men han åt upp sju andra fiskar så ja va tvungen å ha ihäl han synd men de e sånt som händer
de är ochså riktig nyfikna av sig och ska ha koll på allt!!

Sniglar
Kommentar av: Conny_B den 2004-11-29

mina Cichlasoma salvini äter sniglar små runda sniglar ser dom några krypande tar dom dom direckt.
vet inte om detta är normalt att ciclider äter sniglar men det gör mina oscar också.

Radera din kommentar
Hon Dödare
Kommentar av: pyrro den 2004-05-25

Fick lek på mitt par..blev ett 10-tal yngel som klarade sig..men hanen slog/jagade ihjäl honan..vilken idiot..hade jag vetat bättre och hållt mer koll hade jag lyft bort honan direkt efter leken eller tvärtom..men men sånt är det..man lär sig hela tiden..mvh stefan

Radera din kommentar
Snäll i början......
Kommentar av: Bilbo den 2004-05-24

Fantastiskt vacker fisk som var relativt lugn och snäll i början, dvs ända tills de fick yngel. Nu är de monster som tar död på allt de ser!

Radera din kommentar
vacker firre
Kommentar av: blodapelsin den 2004-05-07

har haft ett par de har lekt idag första gången får se om det blir nåt. jag har de med guldsöm och eldbuk och texas och sajica, i ett 700 liters. funkar fint den enda de bråkar med är texascikliden då den är störst men nu har den gett sig så det är lugnt i akvariet. tycker den inte är så väldigt aggresiv, den e grinig tills den har fått övertaget i karet och blivit kung sen e den lugn. nu har jag lekpar och det går bra nu också det är ingen större skillnad på dem. så jag kan varmt rekomendera dessa fiskar och har man tur är de riktigt fräcka i färgerna

Radera din kommentar
En fröjd för ögat - men otroligt agressiv!
Kommentar av: Rebecka den 2003-12-05

Välldigt agressiv! och den har huggtänder. Min 10 cm 'stora' hane gav sig på min 35cm´s mal. nu går den alldeles ensam i ett annat kar. Tror jag måste sälja den, för den mår inte särskilt bra i det alldeles för lilla akvarium som den nu går i. Vill egentligen ha kvar den och kunna ha den med gulgsömmarna, men den är för agressiv.
Den biter inte i onödan, men när den väl biter så gör den det ordentligt!
Den tog kål på en av salvinihonorna.
Mycket svår fisk att ha med andra fiskar. Tror att den skulle funka bäst med några honor åt en hane i ett STORT akvarium.
Den är otroligt vacker!!!......
Men akvariets gammelgädda, vresig och sur.
Mycket synd att en sån intressant och vacker fisk ska vara så rovgirig.

Radera din kommentar
Salvini
Kommentar av: Sebbe Salvini den 2003-01-28

Salvinin är mycket vacker och agressiv.
Bör hållas med andra agressiva fiskar om man vill ha det i ett sällskaps akvarium.
Den kan få nästan vilken färg som helst.Det beror på vilken typ av vatten man har.Jag har som på bilden.
Min favorit fisk faktiskt.
DET HAR TÄNDER!!!
Det är nyfikna på vad som händer när det kommer ner en hand bara så dära i akvariumet.

//Sebbe salvini som mina salvini hane heter.

Prisbelönt ciklid
Kommentar av: Kjell Fohrman den 2002-09-06

Denna ciklid röstades fram som den vackraste cikliden i gruppen "Nord- och Centralamerikanska ciklider" av medlemmar i Nordiska Ciklidsällskapet - www.ciklid.se

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information