Ciklider - Centralamerika - Stora

Amphilophus citrinellus

Citrinellum-ciklid


Vetenskapligt namn:
Amphilophus citrinellus
Tidigare vetenskapligt namn:
Cichlasoma citrinellum
Heros citrinellus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Citrinellum-ciklid
Ursprung:
Södra Mexiko, Nicaragua, Costa Rica och Hoduras.
Foto på fisken Amphilophus citrinellus Foto © Ad Konings
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder, inkl små fiskar.
Citrinellumen är en parbildande substratruvare som leker ganska öppet. Den kan lägga upp emot 1000 ägg som kläcks efter ca 3 dagar. De placeras då i gropar, efter ca 5 dagar är de frisimmande. Den är en aggressiv och revirhävadande fisk. Under leken är den extremt aggressiv och gräver då väldigt mycket.
I akvariet skall finnas många gömställen uppbyggda av stenar och rötter, samt finkornig sand som bottenmaterial. Se till att stenarna byggs upp från botten, så att inte stenröset rasar ihop om citrinellumen skulle råka gräva under en sten.
Det är svårt att se skillnad på könen men äldre hanar har en puckel på huvudet och längre fenor än honorna.
Det existerar en gul och en grå variant.

Medlemmarnas kommentarerIlskna rackare!
Kommentar av: elinor den 2003-06-27

När jag tog emot dessa fiskar så var det med beteckningen guldfisk! Konstaterade direkt att de inte var guldfiskar utan en ciklid av något slag. Beslöt ändå att behålla 2 honor och 2 hannar utav dom. Det började bra men efter ett tag blev en hona ihjälslagen av de andra tre. En hona och en hane bildade par och fick ganska snabbt en kull med många många yngel. När ynglena växt upp något, blev parhannen ihjälslagen av den adnra hannen! Paret som var kvar satte igång med nya yngelkullar samtidigt som 6 st av den förra kullen gömda sig ihärdigt mellan alla rötter i akvariumet. Dessa små ligister åt upp det nya parets alla yngel men skam den som ger sig! en ny kull dök upp så småningom. Även dessa blev uppätna av "ligisterna" och då tröttnade hannan och slog ihjäl sin hona. Nu simmar det alltså 1 hanne och 6st 4 cm yngel i vårt kar. Även om det är tråkigt att det inte finns så många av dom kvar, så har deras yngelvård varit fantastisk att se på! Men akta fingrarna när de har yngel att ta hand om. Gör man rent karet så får man se upp, annars attackerar de direkt.

Radera din kommentar
Vacker
Kommentar av: cyroz den 2003-01-23

Denna ciklid är absolut enav de vAckraste ciklider jag känner till..
dom är väldigt matglada, och viker sig inte för en guldsöm som är tre gånger så stor, så den är väldigt tuff. Den kan även vara aggresiv men annars ganska livfull och sansad.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information