Ciklider - Centralamerika - Stora

Rocio octofasciata

Jack Dempsey


Vetenskapligt namn:
Rocio octofasciata
Tidigare vetenskapligt namn:
Cichlasoma octofasciatum
Archocentrus octofasciatus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Jack Dempsey
Ursprung:
Mexiko, Guatemala och Honduras.
Foto på fisken Rocio octofasciata Foto © Kjell Fohrman

Rocio octofasciata, även känd som Jack Dempsey, är en allätare som inkluderar både animaliskt och vegetabiliskt material i sin diet. I akvarium accepterar den generellt standardfoder, men för att främja dess hälsa och välmående är det rekommenderat att ge den en varierad kost bestående av både levande och fryst foder, kompletterat med vegetabiliska tillskott.

Denna art är en parbildande substratruvare, och dess lekprocess äger ofta rum öppet på en sten. Under denna period tar både hanen och honan hand om kullen, som kan vara omfattande med upp till cirka 1000 ägg per lek. Efter leken förs äggen till skyddande hålor där de noga övervakas av föräldrarna.

Jack Dempsey är känd för sin starka revirhävdande och aggressiva natur. Denna egenskap gör att arten bäst trivs i sällskap av andra stora ciklider eller malar som är minst lika stora, då mindre fiskar riskerar att bli föda. De är kända för sitt grävande beteende och en tendens att äta växter.

För att skapa en passande miljö i akvariet bör det innehålla gott om gömställen bestående av stenar och rötter. Ett lämpligt bottenmaterial är fin sand, och eventuella stenuppbyggnader måste göras direkt från botten för att hantera artens grävningsbeteende. Vattenkvaliteten är också avgörande, och rent, syrerikt vatten är ett måste.

Könsskillnaden är svår att upptäcka vid första ögonkastet, men hanarna har spetsigt utdragna rygg- och analfenor. Hanens ryggfena har en mörkröd överkant, medan honans är ljusröd.


Medlemmarnas kommentarerVackra!
Kommentar av: Linnea1987 den 2014-10-08

Köpte igår två stycken av dessa vackra fiskar. Oftast för att det är en stark art och behöver simma med andra lika "aggrisiva" arter så får dom simma med mina Astatotilapia nubila. Detta går vad jag ser jättefint! :) Dock så börjar jag undra om det är en hane, och en hona. För dom simmar inte tillsammans och kivas titt som tätt. Hur stor fara är detta?

2 till
Kommentar av: Digleslem den 2013-07-05

Skaffade 2 nya jackdempsey fiskar först i det mindre akvariumet på 150liter när vi köpte dom var dom cirka 3cm dom växte dom till 6cm en hona och en hane släppte sedan i den i det stora akvariumet honan gömdesej exakt över allt vi fick dra up hela akvariet den var helt borta vi kollade över allt i rötter med växter i c 3m tills jag tog dem stoppade i akvariet för säkerhets skull och skade inget hände tills vi tittade en sista gång då hoppade den fram och levde i 3 min åvanförvattnet vi stoppa hastigt i den i det närmaste akvariet och lät den andas sen tog vi den i det stora akvariumet och den e med en stor jackdempsey namn killer för han har beggot de flesta morden i akvariet 56 kardinaltetror på 4 dagar och en helikopter mal mm se om det funkar den e på 13 cm vad tror du de har också många gömmstellen

bra fisk
Kommentar av: Digleslem den 2013-04-24

det är en väldigt agresiv fisk i början (iaf min) den går med 2 geophagus brasiliensis och 2 segelfens pleco 4 mosaik guramis 4 vinkel tetror 2 pansar malar 1 ansistrus. vill skafa en flower horn. nu har den lugnat sej lite men. mina vinkel tetror försvinner långsamt. hade ungifär 14 när vi sleppte i honom. han trivs ypperligt han e ungifär 7cm lång. en fin fisk stark personlighet rekomenderar denne fisk men inte med fiskar under under 5cm

Roliga och fina
Kommentar av: mia84 den 2011-03-16

Mitt Dempsey par var det oerhört lätt att se skillnad på när jag köpte dem. Numera är det inga problem då hanen är mycket större. Dom leker mest hela tiden och honan får sån vacker färgtäckning :) Dom får numera bo själva med en gibbie då det är lek hela tiden och dom blir välldigt agresiva mot andra liknande fiskar. Dom gräver och mublerar hela tiden innan och under leken, sen när "det är över" så gräver dom igen alla hål och gropar för att kunna börga om till nästa lek. Riktigt roligt att se hur dom håller på :)

Parbildande & fredliga!
Kommentar av: karinfredholm den 2009-05-06

Köpte två små från början som antogs vara en hane & en hona. Icke. Köpte till en något större hona som en av dem bildade par med. Den lille har vuxit ikapp honan medan den utstötta har stannat i växen.Han jagas frenetiskt..
De ynglar av sig konstant & deras kullar är gigantiska.
De är dock för långsamma för att hinna jaga iväg yngelsnattarna så de har bara sina yngel vid liv ett par dagar. En gång gav de t.o.m upp & lämnade boet & ynglena åt deras öde. När de skyddar boet mot andra ciklider gör de det i par. Det är svårt att skilja hona från hane men hanen har mer glitter på kroppen än honan.

Dum snälla?
Kommentar av: cilla84 den 2007-08-23

Mina JackDempseys är jätte snälla, jag har massor av andra småfiskar i samma akvarium som dom, som t ex platy, som dom lämnar ifred, märkligt va? de gräver inte heller speciellt mycket och de låter växterna vara ifred.. De blir lite osams sinsemellan ibland, men inget värre!

En underbar fisk
Kommentar av: jockisillen den 2007-07-10

En helt underbar fisk. ska skaffa mig ett stort akvarium så att jag förhoppningsvis kan lyckas få några yngel att leka. De leker ofta men lyckas inte få ynglen att överleva, trots mycket hård bevakning. Det är så facinerande att se hur de vaktar och flyttar sina småttingar. En fisk att rekomendera varmt....

Yngel i massor!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-04-06

Har ett par som fått yngel. Upptäckte dem idag, men de har jagat bort de andra fiskarna ett tag redan så jag antar att jag missat endel av den första tiden så att säga... Undrar egentligen om någon har några tips om hur jag kan få åtminstone några att överleva?

Kan även tillägga att mina inte har grävt en enda grop (möligen under krukan där ynglen antagligen "kommer ifrån") och inte heller ätit på växterna.

/Mamsen

Yngel
Kommentar av: Verse den 2004-08-31

Har grävt ett jättehål hos mig där dem e deras nya yngel hänger

Radera din kommentar
Jack Dempsey
Kommentar av: mr_loffe den 2004-02-20

Mkt vacker fisk!
Min har inte grävt nämnvärt heller, inte heller ätit växter. Hon är drygt 20 cm. Har bara henne kvar och hon lever tillsammans med mycket mindre fiskar. Är inga problem. Antar dom gräver mest när dom leker.

Radera din kommentar
Jack Dempsey
Kommentar av: Lunkan den 2003-03-17

Mina fyra Jack Dempseys gräver som få och har ryckt upp alla mina växter. Så om dina inte gräver, så ska du bara skatta dig lycklig.

Jack Dempsey?
Kommentar av: Rivulatus den 2003-03-02

En ting jeg vil legge til med jack dempsey:
Har en hann på 27,5cm, så jeg tror at 20cm er pittelitt feil.. Er Norsk som dere sikkert skjønner:)
Så den blir nok mer 30cm enn 20cm..

coolaste fisken!
Kommentar av: carlfilip_rehnborg den 2003-02-19

den här fisken är verkligen ball!!!Men den gräver faktiskt inte så himla mycket och äter inte så himla mycet växter enligt mig!!!!

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information