Ciklider - Centralamerika - Stora

Parachromis managuensis

Jaguarciklid, Managua-ciklid


Vetenskapligt namn:
Parachromis managuensis
Tidigare vetenskapligt namn:
Cichlasoma managuense
Parapetenia managuensis
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Jaguarciklid, Managua-ciklid
Ursprung:
Costa Rica, Nicaragua och Honduras.
Foto på fisken Parachromis managuensis Foto © Ad Konings
Allätare och köttätare (fiskar). Äter i akvarium allt standardfoder, men bör ges stort levande och fryst foder.
Jaguarcikliden är en parbildande substratruvare som oftast leker på en sten på öppet vatten. En kull kan omfatta upp till 6000 ägg.
Den är starkt revirhävdande och aggressiv och kan bara hållas tillsammans med andra stora ciklider eller malar som är minst lika stora, eftersom den äter alla mindre fiskar.
I akvariet skall det finnas många gömställen uppbyggda av stenar och rötter, samt grovt grus som bottenmaterial. Stenuppbyggnaden måste byggas upp direkt från botten, eftersom den gräver mycket.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen, men hanarna är klart större än honorna, har spetsigt utdragna rygg- och analfenor samt har intensivare färger.
Denna art kan bara hållas i mycket stora akvarier.Foto 1 visar en hane i sin naturliga miljö.
Foto 2 visar en hona i akvarium.
Foto 3 visar en hona i akvarium.
Foto 4 visar ett par i akvarium.

Medlemmarnas kommentarerRolig och lättlekt
Kommentar av: Auratusen den 2011-08-02

En riktigt rolig, dock agressiv, ciklid. Inte så svår att få lek på heller. Köpte 4 st i 13-15 cm storlek. En vecka senare hade de parat ut sig och ytterligare en vecka senare var det ägg i karet. Det blev runt 200 yngel.

Innan leken blir teckningen knallgul med svarta fläckar. Otroligt vackra! Men efter leken verkar de istället få en mer oliv/brun färg.

De är riktiga rovfiskar och tvekar inte på att ta småfisk.

en fisk du fäster dig vid
Kommentar av: thefly den 2009-08-18

Riktigt riktigt skön fisk. Otroligt mäktig och fina färger så fort den kommer upp i storlek lite. Riktigt kaxig när det gäller. personlig och orädd fisk som man verkligen fäster sig vid.

AJ
Kommentar av: ploon den 2007-06-24

Skit rolig Fisk
har tränat upp den så den äter direkt ur handen, men den har blivit lite för tam så när jag ska göra rent karet går den jäkeln till attack mot min hand och det kan faktist göra hyfsat ont ont för den har ju tänder...

blev pålurad
Kommentar av: snus_mumrik den 2007-01-18

blev pålurad 2st som akvarie butiken s passade i 100l, å då var dem ju så små så jag trodde inte dem blev större så nu har man ju sett , just nu är dem typ 15cm å måste bort! Men det här är den underbaraste fisken jag någonsin varit med om skulle aldrig göra mej av med dem men när det gäller deras bästa så är det så det får bli. men jag rekomenderar starkt denna firre HELT UNDERBAR

måste ha rejäl intresse
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-03-24

fick en som 3cm lång som nybörjare, visste bara att det var en ciklid o enligt affären gick alla ciklider ihop.
den dödade 8 malawi innan jag såg honom ta magbett på 8:an och dumpade den i storkzoos stora akvarium.
innan dess trodde jag att han bara ville vara i fred bland bladen.
som ovan säger så är den en stor rovfisk
och det är synd om så stora fiskar ska leva i mindre än 3 meters tank.

amini

En orädd jägare av stora mått
Kommentar av: FI den 2003-06-17

Jaguarcikliden är min absoluta favoritfisk, det är få fiskar som har intresserat mig så mycket som just dessa jaktmaskiner till fiskar. De är äkta rovfiskar som inte bara kastar sig över sitt byte utan som smyger, lurar på och väntar ut sitt byte innan den till slut slår till. De är jägare helt enkelt och skickliga sådana också.

Min erfarenhet av jaguarciklider är att de är relativt lättlekta, hittar man ett bra lekpar så leker de ofta, de får dessutom enorma mängder yngel och är väldigt bra yngelvårdare. Mina jaguarciklider leker i regel varje månad och det är verkligen ett sant nöje att se dessa bjässar med deras jättegap sköta om sina pyttesmå yngel. :)
De kan däremot bli rejält aggressiva under leken och det kan vara mycket svårt att ha några andra ciklider i samma akvarium under denna period, i så fall så måste akvariet vara mycket stort. Mellan lekarna så är de däremot ganska lugna av sig och inte alls särskilt aggressiva, de är däremot mycket revirhävdande men går väldigt sällan till fysisk attack utan nöjer sig oftast med att bara skrämma bort inkräktarna genom att gapa stort och spänna ut gälarna. Men vid leken blir de som sagt mycket aggressiva och då tvekar de inte för en sekund att gå till attack, oavsett vad som inkräktar i deras revir... Fiskar, slamsugar, algmagneter, algskrapor och händer får samma hårda behandling och det gäller helt enkelt att hålla fingrar och fenor i styr då jaguarcikliderna leker...

Det man verkligen måste tänka på innan man köper dessa fiskar är att de blir stora och att de så småningom kommer att behöva ett mycket stort akvarium. Man bör också tänka på att de är mycket rovgiriga, jag själv har inte haft några problem med att ha små bottenlevande fiskar tillsammans med dem men mindre ciklider och andra mindre fiskar som simmar på öppet vatten har i regel försvunnit illa kvickt... Tänk på detta när ni väljer vilka andra fiskar ni ska ha i akvariet...
Då de blir lite större är de dessutom mycket orädda av sig och är i princip omöjliga att skrämma bort, detta kan vara lite otäckt om man ska göra något i akvariet, de har nämligen huggtänder i underkäken och man vill inte gärna bli biten om det går att undvika... Men är man bara försiktig och vaksam så brukar det inte vara några problem och jag själv har inte blivit biten än så länge.

Hur som helst så är jaguarcikliden en klar favorit hos mig och jag kan varmt rekommendera den till alla som gillar rovfiskar och lite tuffare ciklider.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information