Ciklider - Centralamerika - Stora

Parachromis dovii

Dows ciklid, guapotes dovii, dovii


Vetenskapligt namn:
Parachromis dovii
Tidigare vetenskapligt namn:
Nandopsis doovii
Cichlasoma dovii
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Dows ciklid, guapotes dovii, dovii
Ursprung:
Honduras, Nicaragua och Costa Rica
Foto © Richard Håkansson
Köttätare (fiskar men även kräftdjur och insekter). Äter i akvarium allt standardfoder, men bör ges stort levande och fryst foder.
Återfinns i sjöar och större flodsystem.
Dows ciklid är en parbildande substratruvare som oftast leker på en sten på öppet vatten. En kull omfattar oftast flera tusen ägg. Om man har ett harmoniskt par är den lättodlad. Man bör starta med en mindre grupp (5-10 st) och låta dessa para ut sig.
Den är starkt revirhävdande och aggressiv och kan bara hållas tillsammans med andra mycket stora ciklider eller malar som är minst lika stora, eftersom den äter alla mindre fiskar.
I akvariet skall det finnas många gömställen uppbyggda av stenar och rötter, samt grovt grus som bottenmaterial. Stenuppbyggnaden måste byggas upp direkt från botten, eftersom den gräver mycket.
Denna art kan bara hållas i extremt stora akvarier. Akvariestorleken som nämns i artbeskrivningen är alldeles för litet för fullvuxna exemplar.
Hanarna är större än honorna samt har en pannpuckel. Hanarna har lite starkare färger samt har fler svarta prickar på kroppen.
Foto 1 visar en hane.
Foto 2 och 3 visar en hona.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information