Ciklider - Centralamerika - Stora

Parachromis loisellei

Gul Guapote, Loiselleis ciklid


Vetenskapligt namn:
Parachromis loisellei
Tidigare vetenskapligt namn:
Cichlasoma  loisellei
Parapetenia loiselle
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Gul Guapote, Loiselleis ciklid
Ursprung:
Centralamerika: Honduras, Costa Rica, Panama, Nicaragua och Guatemala
Foto © Andreas Fröhlich
Allätare och köttätare (ryggradslösa djur och småfisk). Äter i akvarium allt standardfoder, men bör i huvudsak ges animaliskt foder.
I sin naturliga miljö återfinns den ofta i ganska stillaflytande vatten.
Arten är en öppen parbildande substratruvare. En kull kan omfatta 300-800 ägg som läggs på en sten eller rot, sedan gräver paret i regel en krater dit äggen flyttas och kläcks.
Arten är starkt revirhävdande och aggressiv (främst vid leken) och kan bara hållas tillsammans med andra lite större fiskar då de äter småfiskar. Vill man ha fler än 1 hane i akvariet krävs ett klart större akvarium än vad som anges ovan.
I akvariet skall det finnas många gömställen uppbyggda av stenar och rötter. Stenuppbyggnaden måste byggas upp direkt från botten, eftersom den gräver (speciellt vid leken). Den äter inte växter, men eftersom den gräver bör man enbart ha robusta sådana och de bör vara placerade utanför grävområdet.
Hanarna är klart större än honorna samt har spetsigt utdragna rygg- och analfenor. Hanarna har oftast en något större pannpuckel och har en mer olivgrön färg, medan honorna är mer gulaktiga. Honorna har också ofta mer markerade svarta fläckar mellan gällock och stjärtfenan, samt på gällocket.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information