Ciklider - Centralamerika - Stora

Amphilophus zaliosus

Pilciklid, Midas/Zaliosus-ciklid


Vetenskapligt namn:
Amphilophus zaliosus
Tidigare vetenskapligt namn:
Cichlasoma zaliosum
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Pilciklid, Midas/Zaliosus-ciklid
Ursprung:
Nicaragua: Apoyo-sjön.
Foto © Tonny Brandt Andersen

Amphilophus zaliosus är en kött- och allätare som sannolikt främst livnär sig av insekter, larver, små fiskar och detrit i sitt naturliga tillstånd. I akvariet tar den tacksamt emot allt standardfoder, men tillskott av frysfoder, fiskbitar och räkkött är fördelaktiga.

Denna art är en parbildande substratruvare, som lägger sina ägg (upp till cirka 1000 stycken) i små grottor. Båda föräldrarna tar sedan på sig rollen att vakta äggen.

Den är revirhävdande och kan vara aggressiv, särskilt under lekperioder, vilket kräver att den hålls i ett rymligt akvarium. I detta akvarium bör det finnas många gömställen konstruerade av stenar och rötter, och en finkornig sand används lämpligen som bottenmaterial. Eftersom dessa fiskar gräver mycket, särskilt under lek, kan det vara utmanande att hålla växter i akvariet. Flytväxter och växter som kan bindas fast på stenar är därför att föredra.

Lämpliga akvariekamrater är andra stora centralamerikanska ciklider. Det rekommenderas att skaffa en grupp av 5-7 yngel som får växa upp tillsammans och på så sätt långsamt para ut sig på ett naturligt sätt. De överblivna kan dock behöva omplaceras.

Honor av arten är ofta något mindre än hanarna. Enligt IUCN:s röda lista är arten utrotningshotad.

Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information