Ciklider - Malawi - Haplochromis

Tyrannochromis macrostoma

Macrostoma-haplis, svartbuks-haplis


Vetenskapligt namn:
Tyrannochromis macrostoma
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis polyodon
Haplochromis maculiceps
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Macrostoma-haplis, svartbuks-haplis
Ursprung:
Malawisjön: Runt hela sjön.
Foto © Ad Konings

Tyrannochromis macrostoma är en köttätare som främst livnär sig på småfisk. Denna art utgör en renodlad rovfisk och i akvariet bör den ges lämpligt foder som frysta musselbitar och mysis, men den tar även andra typer av foder. I Malawisjön återfinns den främst i övergångszonen, men den kan även observeras i sedimentrika, grunda klippbiotoper.

Som nästan alla malawiciklider är Tyrannochromis macrostoma en maternal munruvare, vilket innebär att honan tar hand om äggen och ynglen. Honor av denna art ruvar äggen i ca 3 veckor, och kullarna brukar vara i storleksordningen 50-100 yngel. Denna art är mycket starkt revirhävdande, vilket innebär att det endast går att ha en hane i akvariet. Lämpligt sällskap i akvariet inkluderar stora mbunas och andra "Haplisar". För att möta deras naturliga beteende krävs det relativt många gömställen i akvariet, men samtidigt bör det finnas en öppen simyta för dem att använda.

Hanarna är något större än honorna och har en karakteristisk grundfärg i enfärgat blått, med gulorange anal- och bukfenor. Honor och ungfiskar har en svart buk och en matt gulaktig överdel av kroppen med svartbruna fläckar och band.

Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information