Ciklider - Malawi - Mbunas

Pseudotropheus sp. 'acei'

Mari Gold


Vetenskapligt namn:
Pseudotropheus sp. 'acei'
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Mari Gold
Ursprung:
Malawisjön: Förekommer på sjöns östra sida.
Foto på fisken Pseudotropheus sp. 'acei' Foto © Peter Fredriksson
Växtätare (alger). I sjön lever den av alger som växer på genomdränkta trädstammar och grenar som sjunkit till sjöns botten. Lämpligt akvariefoder är grönfoder t.ex. flingor som dock kan kompletteras med smått fryst foder.
I Malawisjön återfinns denna art över sandbotten och ofta nära grenar och trädstammar. Där kan de ibland ses i stora stim.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. I sjön leker denna art ofta under grenar eller nära utspridda stenblock. Munruvande honor samlas i stim och släpper ut ynglen bland trädgrenarna. I sjön leker de bara vissa tider på året, i akvarium året runt. Hanarna är i akvarium revirhävdande i samband med leken och gräver gropar mellan stenar. Honan ruvar ca 3 veckor och antalet yngel brukar uppgå till 30-50 st.
Lämpligt sällskap i akvarium är andra mbuna, mindre "Haplisar" och Aulonocara. Den behöver en del gömställen, men framförallt en stor öppen simyta. Bottenmaterialet skall vara finkornigt.
Hanar och honor skiljer sig mycket litet åt. Hanar är oftast något större samt kan ha någon äggfläck mer.Den förekommer flera olika populationer av denna art och de kan skilja sig en del åt och även ha olika handelsnamn. Vid Nkhata Bay, Luwala Reef och Bandawe är de blå med gula fenor. Populationen mellan Ngara och Karongo har en något mörkare kropp och vita fenor. Det finns ytterligare några populationer.
Denna normalt vackert cylinderformade fisk ges ofta alldeles för fett foder, vilket starkt förändrar deras naturliga kroppsform.

Medlemmarnas kommentarerHoppande fisk!
Kommentar av: karinfredholm den 2009-03-31

Min stora Maru Gold hanne hoppade ut ur karets vänstra bakre hörn...acei verkar gilla att dra sig upp mot hörnen på akvariumet när lyset släckts.
Hålet var litet så hur denna stora fisk på 13 cm kom ut ur det lilla hålet är en gåta. Idag köpte jag även ett par Pseudotropheus acei "ngara" - den svartblå sorten med vita fenor.
Också den en trevlig, orädd fisk som snabbt kom in i gänget. Rödsebrahannen ogillar den lille hannen lite men det funkar.

big-fish
Kommentar av: bigfish-classe den 2007-08-12

ja jag har den själv 7 vuxen och 9 egna odlar nu stora den för den finns oxåå den heter marigold ljusblå med gulfenor. den är bra fiskar i akvariet o gullar bottensand själv.. o snälla bäst av mbuna..

En tuffing.
Kommentar av: shcolsson den 2004-09-16

En oerhört vacker Mbuna i klass med Demasonin utseendemässigt. Jag kan dock inte instämma i att det är en lugn fisk. Mitt bestånd flyger och far rundor i hela karet ideligen.

Hur som helst så fångar denna aktiva fisk betraktarens intresse med en gång.

Radera din kommentar
anspråkslös fisk
Kommentar av: Supermick den 2002-12-28

väldigt trevlig, bråkar aldrig och bara glider undan när nån vilde attackerar. verkar tåla det mesta i sällskapsväg ! "handtama" är mina åsså
sen gör det inte ont att den på det är vacker :)

En mycket trevlig fisk!
Kommentar av: Melina den 2002-10-16

Denna malawiciklid är en riktig trevlig fisk! Den är oftast tam och den kan lära sig att äta ur handen på en.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information