Ciklider - Malawi - Mbunas

Pseudotropheus cyaneorhabdos

Maingano


Vetenskapligt namn:
Pseudotropheus cyaneorhabdos
Tidigare vetenskapligt namn:
Melanochromis sp. 'maingano'
Melanochromis cyaneorhabdos
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Maingano
Ursprung:
Malawisjön: Likomaöns norra del.
Foto på fisken Pseudotropheus cyaneorhabdos Foto © Kenneth Karlsson
Allätare. I sjön äter de av biomattan men även plankton på öppet vatten. Lämpligt akvariefoder är en varierad kost bestående av grönfoder t.ex. flingor kombinerat med fryst foder. I Malawisjön återfinns oftast denna art i klippbiotoper, men den kan också ses i övergångszonen. Den brukar hålla sig på 3-20 meters djup. Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. I sjön går exemplar av denna art ofta för sig själva och även om hanar ibland kan bråka lite med varandra så är de inte revirhävdande. Honorna ruvar drygt 3 veckor och antalet yngel brukar uppgå till ca. 20-30 st. I akvarium är de revirhävdande och hanar kan bråka en del med varandra. Man bör inte hålla den ihop med andra mbuna som färgmässigt liknar dem (t.ex. vissa M. johanni) eftersom det finns en korsningsrisk. Lämpligt sällskap i akvariet är t.ex. andra mbunas. Den behöver relativt många gömställen, men även en stor öppen simyta. Bottenmaterialet skall vara finkornigt. Denna art är en av få malawiarter där hanar och honor ser likadana ut. Hanar är ofta något större samt kan ha någon mer äggfläck.

Medlemmarnas kommentarermkt krut i små pluttar
Kommentar av: NightDemon den 2007-11-21

har ett gäng på 4 mainganos, dom är endast 5 cm än så länge... men 2 spöar ciklider i decimeterstorleken...(de större auratusarna rår de inte på dock*skratta*) o ch dom försöker döda de andra mainganosarna oxo... hmm...

nära ett huvud kortare
Kommentar av: NightDemon den 2007-11-03

skaffade 4 sånna här för några dagar sen, men pga dom var 4 cm långa så fick dom inte sånt trevligt välkommnande av min electric blue hanne på 11 cm, han såg dom som mat ist... så jag plockade upp han när han hade en maingano fastnaglad i käften... han small på den så hela huvvet var i munnen... men som tur var så skadades ingen av dom allvarligt=) min electric blue fick tvångsöverflyttas till brorsans lilla 50 l akvarium för tillfället, o all hans fisk hamna i det andra sällskapsakv. för att dom inte skulle bli slukade, sen får man hoppas att han inte dör av stress i det lilla karet... som tur e rör det sig om bara en månad max, för småttingarna växer nog fort.

Maingano*
Kommentar av: aikmicke den 2007-05-18

Maingano är en grymt snygg fisk... jag tycker inte att den är specillt aggresiv och elak...jag har 3st i ett 400 liters kar,2 honor och en riktigt snygg hane..:)

Fina men sura!
Kommentar av: Jens A. den 2007-03-15

Jag hade tre maingano i ett 540-liters akvarium där det var gott om gömställen. Nu har jag bara en kvar, eftersom han har jagat livet ur de två andra. Det kan dock vara tre hanar jag fick - det är verkligen svårt att se skillnaden. De andra cikliderna (golden, acei och estherae) gruffar han bara lite ibland med, inga regelrätta slagsmål och bett.
Fiskarna är verkligen fina, men se upp - de kan vara rena psykopaterna också! Vill man vara bombsäker på att inte få strider, ha C. johanni istället - där kan man på färgen om det är hanar eller honor.

Min favorit
Kommentar av: Kjell K den 2003-10-04

Jag har provat på rätt många melanochromis och Mainganon är den klart fredligaste (möjligen med undantag för Melanochromis Exasperatus). De gnabbas naturligtvis inbördes, men är mycket fördragsamma mot andra ciklider. Den är också fantastiskt vacker. Honor och hanar har nästan samma färgdräkt. Min favorit bland mbunas.

Radera din kommentar
Nyfiken och vacker fisk!
Kommentar av: Sara den 2003-09-18

En rolig detalj är att se deras beteende när en dominerande rasfrände simmar förbi. De tappar då raskt all färg, lägger sig på sidan och spelar döda.

Radera din kommentar
Snygg men elak!
Kommentar av: Bobby den 2002-10-11

En personlig favorit.
Detta till trots att de kan vara små terrorister i för små akvarium. Jag hade en gammal sur hane som tog över ett helt 250L akvarium med liknande mbunas. Den malawi som jag fått mest yngel av är det också.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information