Ciklider - Malawi - Mbunas

Pseudotropheus crabro

Kameleont-malawi


Vetenskapligt namn:
Pseudotropheus crabro
Tidigare vetenskapligt namn:
Pseudotropheus chameleo
Melanochromis crabro
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Kameleont-malawi
Ursprung:
Malawisjön: nordvästra kusten mellan Kande-ön och Ngara, nordöstra mellan Liuli och Ikombe.
Foto på fisken Pseudotropheus crabro Foto © Ad Konings
Allätare och köttätare (parasiter). Den är visserligen allätare men har i sin naturliga miljö specialiserat sig på att rengöra malen Bagrus meridionalis från parasiter. Under denna mals lekperiod är den ofta speciellt aktiv i sitt "städjobb" men passar då också på att norpa en del av malens ägg. Den äter i akvarium frysfoder, men även torrfoder. Den hittas ofta i stora grottor eller nära stora stenblock. Alltid i närheten av B.meridionalis. Alla malawiciklider är munruvare. I sin naturliga miljö är Kameleont-malawin svagt revirhävdande. De leker i grottor. I akvarium är de revirhävdande vid lek, men är i det stora hela relativt fredliga. Honan och hanen ser ungefär likadan ut, men gamla hanar och hanar i lekdräkt blir ofta svarta med ett fåtal blå prickar. Denna mbuna finns i stort sett runt hela sjön.

Medlemmarnas kommentarerFredligare finns inte
Kommentar av: doktorn den 2011-08-14

Jag håller inte med de som säger att det är svårt att hitta rätt foder till dessa. De äter ALLT.

Denna fisk är den enklaste att ha i akvariumet enligt mig. Mina är ca 12-19cm, varav den ena hanen är helt svart, och den näst mest dominanta är nästan helt svart.

Den dominanta svarta hanen har sin grotta. Han håller de andra i samma art borta från grottan , men släpper gärna in andra arter där på besök.

Enda "problemet" är att de skvätter vid ytan massor, så jag måste ha helt täckt med glas om inte golvet skall vara som en vattenpöl.

Blir stora
Kommentar av: icehacker den 2011-04-04

Jag har en hane som ær bra mycket større æn 12cm, han ær nog drygt 22 iaf.

Trevliga
Kommentar av: mayday den 2007-12-28

Lättskötta o aktiva ... dock verkar ja ha en som tuggar nu ... får se om ja låter naturen ha sin gång eller ja sätter upp ett spott kar åt den

Allt som allt, en trevlig firre! :)
Kommentar av: Jens A. den 2007-06-25

Crabro är nog den snällaste av alla cilider jag har haft hittlis, åtminstone mot ciklider som inte är crabros själva. Den är t o m mera laidback än vad Golden är.
Hannarna kan dock ryka ihop rätt så rejält.
Den gillar skarpt att sila sand i munnen i jakt på godsaker, men verkar inte bry sig om grottor något vidare.
Det verkar också som om den är ganska glad för att äta fiskyngel-ser en crabro något litet någonstans, så sätter den efter det tvärt.

Men allt som allt, en trevlig firre! :)

Vackra snabba fiskar
Kommentar av: Choffe den 2005-06-04

Roliga fiskar som förflyttar sig från ena enden av akvariet till andra enden på nolltid. De är snygga och jag tycker de är väldigt tåliga. Mina är inte helt fullvuxna än men de har redan bildat revir och "grävt" groppar.

Mycket vacker fisk.
Kommentar av: Johan.K den 2004-09-22

Jag har själv 4 stycken av dessa just nu, Och dom är ca 6-12 cm varierande där i mellan. Dessa fiskar är väldigt roliga att se när dom ändrar färg totalt från ung till vuxen. Min vuxna hane är kolsvart och bara lite av det gammla mönstret finns kvar, honorna ser ungefär ut som på bilden men dom håller på att ändra sig lite i färgen dom med, får se åt vilken färg det blir =). Ryktet om dessa är att dom ska vara känsliga, mina erfarenheter av dessa är precis tvärt emot. Jag och ett par vänner har dessa och ingen har dött för oss än, sammanlagt är det nog 20-25 st och alla har överlevt hitils iafl.

Radera din kommentar
dom blir lätt sjuka
Kommentar av: dolken den 2004-03-10

dessa fiskar är svåra att hitta rätt föda till dom blir lätt sjuka men fina är dom...

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information