Ciklider - Malawi - Mbunas

Melanochromis auratus

Auratus


Vetenskapligt namn:
Melanochromis auratus
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Auratus
Ursprung:
Malawisjön: södra delen
Foto på fisken Melanochromis auratus Foto © Ad Konings
Allätare. I sin naturliga miljö äter den främst av biomattan på klipporna, men den äter också små ciklidyngel. I akvarium äter den allt standardfoder. I Malawisjön är den vanlig i såväl övergångszoner (gränslandet mellan klipp och sandzonen) som i alla typer av klippbiotoper. Alla malawiciklider är munruvare. I sin naturliga miljö är auratusen inte speciellt revirhävdande. Den leker inuti en grotta eller längs en klippa. Honorna vaktar sina yngel och tar in dem minst en vecka efter att de släppts ut för första gången. I akvarium är hanen däremot kraftigt revirhävdande, speciellt vid leken. Ett lämpligt akvarium måste därför innehålla rikligt med gömställen. Hanarna är svarta med svaga längsgående vita-gula linjer. Honorna och ynglen är gulaktiga med svarta (svagt vita också) längsgående linjer. Det finns flera olika varianter men de skiljer sig inte mycket från varandra. Just denna variant kommer från Thumbi West i Malawi.Foto 1 visar en hane. Foto 2 visar en hona.

Medlemmarnas kommentarertrevlig
Kommentar av: NightDemon den 2007-12-30

Auratusen är en tuff men ganska trevlig firre enligt min åsikt. Visst kan den ställa till lite då o då, men jag har inte haft några större problem med dom, min nuvarande grupp är väldigt lugn. Man bör ha fler än 5 st,gärna fler för att det ska funka bra. Utökade min maingano-grupp från 4,till 8 idag, fick inreda allt på nytt för att undvika slakt av nykomlingarna, ska snart göra samma sak med auratusarna,från 5 till 8, samma jobbiga procedur då igen...

Glupsk
Kommentar av: si1ver den 2007-10-08

Jag har 1 hanne och två honor. Har totalt ca 20 fiskar, men dessa tre äter nog mer än de övriga 17 tillsammans. Är ganska aggressiv vid lek.

fin fisk
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-07

min hane har nyss lekt me tre honor kmr bli skitmånga yngel

Byter färg:S
Kommentar av: malawi´n den 2004-10-07

Hej!
Arutus är en mycket bra mbuna, tycker jag. Det enda konstiga var ett en av mina unga honor färgade ut på en enda natt, och blev til den dominanta hanen, med perfekta svarta och vita färger:D

Mvh Malawi´n

Radera din kommentar
Transfisk?
Kommentar av: Nils och Alva den 2004-02-02

Värt att veta om Auratus är att hanarna kan ha samma färg och täckning som honorna. Vi har fyra stycken honor (ser det ut som) men bara någon vecka efter att vi släppt i dem går den ena honan och tuggar. En av de andra "honorna" (hanen) har gjort ett litet revir i en grotta (varfifrån han körde ut en mindre Lombardoi). Alla har fortfarande samma färg, trots att de (uppenbarligen) har lekt.

Radera din kommentar
Auratus är en häftig fisk
Kommentar av: metapod den 2003-06-22

HEJ

Jag tyker väldigt mycket om Auratus.
På denna fisk tycker jag honan är fin.
Auratus är en fin fisk.

Radera din kommentar
Svart hona
Kommentar av: Pia Bäcklund den 2002-12-21

Hej! Jag tänkte berätta liten rolig grej om vår hona. Hon var en ensam hona bland 3 hannar (det skulle vara tvärttom!!!) Så det tog inte lång tid som hon började yngla - och hon ynglade mycket under 6 månader. Sedan började hon bete sig som en hanne - ändrade färg från gul till svart + att hon blev mycket revir medveten, till och med jagade bort sin "hanne". Jag trodde att hon hade blivit en hanne, vilket några arter kan blir när det finns få hannar. Hon höll på så här ca 6 månader tills jag en vacker dag upptäckte att hon ruvade - trots att hon var nästan svart! När hon sedan släpte ut ynglet har hon åter gått till den "normala" färgen + att hon i övrigt är "feminin" igen.
Det var väl hennes överlevnads grej. Föresten vi fick lämna tillbaka 2 av hannarna det blev för oroligt i karen.
Mvh: Pia

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information